Archiv časopisů: RC Modely ČASOPIS PRO VŠECHNY MODELÁŘE ● LETADLA ● VRTULNÍKY ● LODĚ ● AUTA

Vychází 11. července 2024

RC Modely 1/2024 článek 6

Pro mladé i staré, Be-51 Beta Minor

Robert Pajas

Ukázka z textu:

Modelem letadla Beneš-Mráz Be-51 Minor pokračujeme v sérii modelů s kondenzátorovým pohonem. Tentokrát volím menší verzi modelu na kondenzátor 5 F a motorek 2,7 V, o průměru 6 mm a s vrtulí 5 cm. S úspěchem jsem tuto konfiguraci vyzkoušel před časem na modelu Vivata.
Stavba
Model není stavebně náročný na čas, zabere tři večery při pečlivé stavbě. Dá se ovšem i narychlo sestavit bez barevných doplňků pro zkušební let i za jediný večer. Plán dvakrát okopírujeme a rozstříháme. Části plánu připevníme na rovné balzové prkénko tlusté 10 až 20 mm a přelepíme několika pruhy široké čiré lepicí pásky. Kopii plánu použijeme jako šablony výřezů dílů. Celý model lepíme vteřinovým lepidlem. Materiál: desky lehké balzy tloušťky 1 mm (ocasní plochy), 1,5mm (křídlo) a 2,5 mm (trup). Podvozkové nohy jsou z pevné balzy 1,5 mm, kola z balzy 4 mm. Foto modelu slouží snazší orientaci ve stavbě.
Křídlo a ocasní plochy
Křídlo tvoří prohnutá balzová deska. Léta jdou po rozpětí. Vyřízneme je z lehké balzové desky tloušťky 1,5 mm, kterou směrem k odtokové hraně zbrousíme do tenka. Náběžnou hranu zaoblíme. Vše přelakujeme a vyleštíme jemným smirkem.

RCModely
cmma.cz

cmma.cz

www.naradionline.cz

www.houska-modelar.cz

www.bel-shop.eu

mgm-compro.cz

www.modelmotors.cz/

TOPlist