Archiv časopisů: RC Modely ČASOPIS PRO VŠECHNY MODELÁŘE ● LETADLA ● VRTULNÍKY ● LODĚ ● AUTA

Vychází 11. července 2024

RC Modely 3/2023 článek 8

Pro mladé i staré, Aero A-200

Robert Pajas

Ukázka z textu:

Létání s modelem Vivata uvedeným v minulém čísle mě dost zaujalo a chtěl jsem vyzkoušet model se silnějším pohonem a s větší kapacitou kondenzátoru 10 F. Protože jsem shodou okolností měl možnost obdivovat rozestavěnou velkou maketu Aerovky pana šéfredaktora tohoto časopisu, zatoužil jsem si ji postavit alespoň ve zjednodušené podobě.
Stavba
Stavíme z pevné balzy tloušťky 2,5 mm, přebroušené, lakované, vyleštěné. Z prkénka dlouhého asi 30 cm si nařežeme lišty o průřezu 1,5 x 2,5 mm a dále lišty 2,5 x 6 mm na žebra. Dále si nařežeme díly z plné balzy dle plánu (okopírujeme jej a použijeme jako šablony). Z odřezků balzy 2 mm vyrobíme šablony pro nalamelování hran ocasních ploch. Navoskujeme hrany šablon a natáhneme na ně lamely prosycené Herkulesem. Plán připevníme na balzovou desku tl. 10 – 20 mm a pokryjeme jej mikrotenem nebo průhlednou lepicí páskou. Kostru lepíme malými kapkami vteřiňáku přímo na takto chráněném plánu.
Kostra modelu
Křídlo stavíme vcelku. Připevníme náběžné hrany na plán, zajistíme je špendlíky v místě každého žebra, pak zkracujeme na míru a vkládáme žebra. TIP: Mezi hrany vložíme prosté obdélníky vysoké 6 mm - teprve po sestavení křídla je brousíme od oka do profilu s celým křídlem.

Barevný potisk křídla na model Aero A200 ve formátu PDF

Barevný potisk (trup a ocas) na model Aero A200 ve formátu PDF

RCModely
cmma.cz

cmma.cz

www.naradionline.cz

www.houska-modelar.cz

www.bel-shop.eu

mgm-compro.cz

www.modelmotors.cz/

TOPlist