Archiv časopisů: RC Modely ČASOPIS PRO VŠECHNY MODELÁŘE ● LETADLA ● VRTULNÍKY ● LODĚ ● AUTA

Vychází 11. července 2024

RC Modely 1/2021 článek 6

Pro mladé i staré, Schweyer Sperber Junior

Robert Pajas

Ukázka z textu:

Když jsem studoval životní osudy německé zkušební pilotky a vynikající plachtařky Hanny Reitsch, napadlo mě postavit si jeden z jejích větroňů jako stíňák do haly. Při našich soutěžích halových maket se totiž už pár let soutěží i s halovými stínovými polomaketami větroňů. Pravidla určují pouze konstrukci z desek (balza, polystyren), vzhled skutečného větroně a rozpětí do půl metru. Vlek je na niti, měří se čas.
Stavba
Model není stavebně náročný, přesto jej kvůli lakování a četným barevným doplňkům budeme stavět několik večerů. Celý model lepíme kanagomem tzv. dvojím lepením: nitroředidlem rozředěný kanagom naneseme v dostatečné vrstvě na lepené plochy, necháme zavadnout (kanagom zasákne do spoje), potom spoj přetřeme lakem znovu a spojíme.
Křídlo a ocasní plochy
Připravíme si homogenní lehké prkénko balzy 1 mm - materiál na plochy. Léta jdou po rozpětí. Prkénko rozřízneme, jednu polovinu otočíme a znovu obě slepíme. Spoj bude u křídla v místě naznačeného nosníku, u ocasních ploch v místě dělení kormidel - je to prevence proti pozdějšímu zkroucení ploch. Křídlo vyřízneme, přibrousíme do ztracena směrem k odtokové hraně až na tloušťku 0,2 mm. Přelakujeme je a vyleštíme jemným smirkem, opakujeme třikrát. Ocasní plochy sbrousíme až na tloušťku balzy 0,5 mm a dvakrát lakujeme a leštíme, vyzrát lak necháme v lisu (tlusté knize) minimálně do druhého dne.

RCModely
cmma.cz

cmma.cz

www.naradionline.cz

www.houska-modelar.cz

www.bel-shop.eu

mgm-compro.cz

www.modelmotors.cz/

TOPlist