Archiv časopisů: RC Modely ČASOPIS PRO VŠECHNY MODELÁŘE ● LETADLA ● VRTULNÍKY ● LODĚ ● AUTA

Vychází 11. července 2024

RC Modely 1/2021 článek 2

Komár

Alfred Neugebauer

Ukázka z textu:

Již delší dobu přemýšlím, že by se mi líbilo létat z útesu v jižní části Bali. Indický oceán, konstantní vítr a klid, poskytují optimální letové prostředí na aktivní uvolnění. Nabídka na trhu je veliká a náhodně jsem se dostal k modelu, který znám od svého dětství. Šel jsem prostě do toho. Neodolal jsem a objednal jsem výřezy slavného výkonného větroně polské produkce, který se před druhou světovou válkou licenčně stavěl v několika evropských zemích. Poláci v poválečném období oživili původní výrobu z roku 1930 konstruktéra Antoni Kocjana a stavebnice představuje druhou poválečnou verzi Komára.
Zpracování
Celkové zpracování působí velice pozitivním dojmem. Vše je vyfrézovano ze stejného materiálu tloušťky 3mm, který je o něco těžší než překližka z topolového dřeva, ale zato má podstatně větší pevnost, překvapující homogenitu a dá se snadno mechanicky opracovávat. Řez je čistý, neochlupený a nachystaný přímo k lepení. Je to velká výhoda oproti stavebnicím vyřezavaných laserem, které je třeba v řezu obrousit a tím vrátit dřevu schopnost být slepeno. Samozřejmě frézování má také svou nevýhodu, která spočívá v malém radiusu zanechaném v rozích zámku pro spojení dílů dohromady. To znamená, že pokud chcete, aby vše do sebe dokonale zapadalo, je potřeba všechny rohy dopilovat, nejlepe plochým pilnikem. Tím se zaručí dokonalé zapadnutí všech dílů stavebnice. V případě žeber křídel jsem se rozhodl pro zaoblení hran nosníku a tím si ušetřil spoustu práce dopilováváním žeber.
Výroba nosníků
Výrobcem použité nosníky jsou pro mě v daných rozměrech nedostupné. Navíc mi připadá, že celá stavebnice je zbytečně předimenzovaná a tím také zbytečně těžká. Nosníky použité na stavbu trupu jsem musel zhoblovat do potřebných rozměrů. Křídlo je jednonosníkové, sestávající ze dvou smrkovych nosníků 13x5 mm a oboustraného zesílení mezi nosníky balzou o tloušťce 2mm. Nezbývalo než si nosníky vyrobit sám slepením. Mám dlouholeté zkušenosti s výrobou nosníků různých průřezů s různým zahnutím. Nosník jsem oboustranně zesílil smrkovými lištami 5x3 a mezi ně jsem vlepil dvě balzové výplně 7x3. Zdvojení balzového jádra zaručuje zvýšení homogenity nosníku. Jeden nosník sestavá z osmi jednometrových dílů a dvou rozdílných dřevin, lepených disperzním lepidlem. Střední spojení se šípovitě několikrát překrývají a tak zaručují dokonalou houževnatost po celé délce dvoumetrového nosníku. Náběžná hrana je lamelovaná z balzy o různých tloušťkách.

RCModely
cmma.cz

cmma.cz

www.naradionline.cz

www.houska-modelar.cz

www.bel-shop.eu

mgm-compro.cz

www.modelmotors.cz/

TOPlist