Archiv časopisů: RC Modely ČASOPIS PRO VŠECHNY MODELÁŘE ● LETADLA ● VRTULNÍKY ● LODĚ ● AUTA

Vychází 11. července 2024

RC Modely 5/2020 článek 8

Pro mladé i staré, Antonov An-2

Robert Pajas

Ukázka z textu:

Když jsem před rokem a půl zveřejnil poloviční No-Cal Gloster Gamecock na elektromotorek, začínal jsem článek slovy: „Přišla zima se svým modelům nepřátelským počasím. Kde bychom tak jen mohli létat? Inu, asi v obýváku. Nebo v kuchyni...“ Že přijde doba, kdy se skutečně nebudeme moci scházet, jsem samozřejmě netušil. Mezi celosvětovou virtuální partu modelářů, která se léta schází na fórech Small Flying Arts a Hippocketaeronautics, a delší dobu též v tematických skupinách Facebooku, přinesl Vláďa Alfery vtipnou náhradu za všechny zrušené soutěže: jít létat do obýváku s polovičními No-Caly! Nápad se ujal.
50% Profile Scale
No-Cal (No calorie, tedy hubený model) nebo též Profile Scale (stínová maketa) vystihují nejnápadnější zjednodušení oproti maketám - plochý trup. Pravidla Profile Scale, již tak jednoduchá, Vláďa ještě zjednodušil: stínový model vycházející z reálné předlohy, rozměry nemusejí být přesně maketové, ale původní model musí být rozpoznatelný; rozpětí maximálně 203mm; pohon gumovým svazkem. Létá se v místnosti vysoké nejvýše 305 cm. Let musí být zaznamenán na video. (Další informace naleznete na fóru stránek minimakety.cz v sekci akce, v článku „50PPS - 50% Profile Scale“). Jakmile jsem pozvánku na soutěž s inspiračním záznamem letu Focke-Wulfa zahlédl, musel jsem jít taky stavět. Pro první, dubnové kolo jsem zvolil Andulu ve službách ČSA.
Stavba
Stavíme z pevné balzy tloušťky 1 mm, přebroušené, lakované, vyleštěné. Z prkénka dlouhého asi 20 cm si nařežeme lišty čtvercového průřezu a z menšího obdélníku nařežeme žebra podle křivítka a rovněž díly z plné balzy. Části plánu připevníme na balzovou desku tl. 10 – 20 mm a pokryjeme je mikrotenem, pomáháme si špendlíky a lepicí páskou. Kostru lepíme nepatrnými kapkami vteřiňáku přímo na plánu.

Potah na Antonov An-2 - CCCP ve formátu PDF

Potah na Antonov An-2 - ČSA ve formátu PDF

RCModely
cmma.cz

cmma.cz

www.naradionline.cz

www.houska-modelar.cz

www.bel-shop.eu

mgm-compro.cz

www.modelmotors.cz/

TOPlist