Archiv časopisů: RC Modely ČASOPIS PRO VŠECHNY MODELÁŘE ● LETADLA ● VRTULNÍKY ● LODĚ ● AUTA

Vychází 11. října 2024

RC Modely 4/2020 článek 9

Pro mladé i staré, Beneš-Mráz Be-555

Robert Pajas

Ukázka z textu:

Druhý model s kondenzátorovým pohonem, který zde představuji, vyhovuje soutěži stínových polomaket velikosti „oříšek“, kde vítězí přesnost délky letu 33 sekund - sekundy nad i pod limit se odečítají. Krémově zbarvené sportovní letouny jsou těmi správnými předlohami pro celobalzové stíňáky. Dílna je provoněna lakovanou balzou, jako kdysi.
Pohonná jednotka
Použijeme osvědčený „pohonný set“ v koupený podobě pěnového modelu - po zadání vyhledávání „hand launch capacitor“ na stránkách ebay.com vyskočí velmi levné házedlo za 60 korun z EVA pěny. Model nebudeme potřebovat, ale kompletní motorovou jednotku s nabíječem ano. Model vyjmeme ze sáčku a opatrně jej roztrháme na části, nic neřežeme, abychom neporušili vodiče - a máme výbavu!
Stavba
Model není stavebně náročný, přesto jej kvůli lakování a četným barevným doplňkům budeme stavět několik večerů. Části plánu vytiskneme dvakrát, jeden výtisk slouží jako šablona. Celý model lepíme kanagomem „dvojím lepením“: nitroředidlem rozředěný kanagom naneseme v dostatečné vrstvě na lepené plochy, necháme zavadnout (kanagom zasákne do spoje), potom spoj přetřeme znovu a spojíme.
Křídlo a ocasní plochy
Připravíme si desku, materiál na plochy. Slepíme dvě balzové desky 0,8 mm tak, aby spoj vyhovoval plánu - je to prevence proti pozdějšímu zkroucení křídla.

RCModely
cmma.cz

cmma.cz

www.naradionline.cz

www.houska-modelar.cz

www.bel-shop.eu

mgm-compro.cz

www.modelmotors.cz/

TOPlist