Archiv časopisů: RC Modely ČASOPIS PRO VŠECHNY MODELÁŘE ● LETADLA ● VRTULNÍKY ● LODĚ ● AUTA

Vychází 11. října 2024

RC Modely 2/2020 článek 8

Pro mladé i staré - model na stodvacítku, Zlín Z-226

Robert Pajas

Ukázka z textu:

Málokdy se vyskytne v kategorii halových maket model ve velikosti oříšku. Stává se to, když si modelář s modelem natolik vyhraje, a to je případ dvěstědvacetšestky Roberta Coka, že potom stačí „ustřihnout vrtuli“ a postavit jej na stojánku mezi plnohodnotné makety. Robert přišel na soutěž s oříškem. A nakonec s ním vyhrál dvě zlaté medaile v F4D!
Stavba
Model je možné stavět pro obě kategorie, F4D i M-oř. Upozorním na způsob stavby autora modelu. V jeho přístupu se totiž zračí nezměrná zkušenost se stavbou i pro-vozem mnoha minimaket všech možných kategorií. Návod je tedy prošpikován jeho nápaditými TIPy. Při jinak shodné stavbě oříšku je vhodné celkové zjednodušení. Zvláště pak není nutná stříkaná povrchová úprava a tak velké množství detailů. Nastavení lze dodržet, jen směrovka bude o stupeň více doleva. Listy vrtule jsou u oříšku prodloužené, vrtule má průměr 126 mm. Plán připevníme na balzové prkénko 10 - 20 mm a překryjeme mikroténem nebo lepící páskou. Ke stavbě kostry použijeme tvrdší zrcadélkovou homogenní balzu, prkénka přelakujeme a vyleštíme - můžeme tak použít menší průřezy lišt, lepíme vteřinovým lepidlem odkápnutým do jamky v plastelíně - nanášíme tenkým drátkem. Řežeme zlomenou žiletkou Tiger či Leon dle ocelového pravítka se zaoblenými hranami, lišty řežeme raději na dvakrát a na řezu přebrousíme.
Křídlo a ocasní plochy
Skutečný letoun měl křídlo s duralovým potahem, spoje plechů napodobíme vhodně rozmístěnými žebry křídla a narýsovanou paneláží, nosník je v úrovni potahu. TIP: Pokud nosník zasadíme asi o 0,2 mm níže pod úroveň potahu, nebude na nastříkaném křídle nepřirozeně výrazný. Maketový profil při malé rychlosti a hmotnosti halového modelu není vhodný - zvolíme profil klenutý; pozor, pravá polovina křídla má menší klenutí na spodní straně profilu než levá - žebra z balzy 1 mm jsou rozkreslena v plánu. Kořenové žebro je zdvojené a vykloněné směrem ke konci křídla dle šablony kvůli úhlu vzepětí sečtenému s úhlem boku trupu.

RCModely
cmma.cz

cmma.cz

www.naradionline.cz

www.houska-modelar.cz

www.bel-shop.eu

mgm-compro.cz

www.modelmotors.cz/

TOPlist