Archiv časopisů: RC Modely ČASOPIS PRO VŠECHNY MODELÁŘE ● LETADLA ● VRTULNÍKY ● LODĚ ● AUTA

Vychází 11. července 2024

RC Modely 10/2020 článek 7

Dessaul Rafale

Pro RCM Jan Richter, Foto: Jan Miškovič a autor

Ukázka z textu:

Na podzim 2019 mi v dílně přistál rozpracovaný model francouzského víceúčelového stíhacího letounu 4,5 gene-race Dessault Rafale v měřítku 1:5. Jedná se o celokompozitovou stavebnici od francouzské firmy Aviation design. Výroba probíhá v České republice ve firmě HVP Modell. Předloha Jednomístná verze stroje ve speciálních výročních barvách ke stému výročí letky SPA 91 est la troisieme escadrille de l’Escadron de Chasse 2/30 Normandie-Niémen.
Model
Dessault Rafale varianta C Chasseur / jednomístná verze určená pro francouzské letectvo/
Elektronika
- „mozkem“ letadla je Powerbox Mercury SRS - o příjem signálu se stará 2x JETI Rsat 2,4Ghz doplněný o záložní Rsat 900 - palubní zdroje jsou 2x Baterie Li-Ion 3100 mAh od JETI Model - Hitec serva celkem 12ks - osvětlení Night Fly včetně imitace přídavného spalování
Podvozek
Plně elektrický doplněný o elektromagnetické brzdy - kompletně vyrobený pro tento model. Ke stavebnici je v základu dodáván vzduchový. Celý podvozek je řízen jednotkou LG15 od Xicoy. Tato jednotka ovládá i serva šachet a elektromagnetické brzdy na kolech hlavního podvozku. Jedná se velice sofistikovaný ovladač s možností nastavování všech možných veličin. Zároveň obsahuje gyroskop, který jednak pomáhá řídit přední povozek při startech a přistáních, ale hlavně eliminuje odlišný brzdný účinek na každém hlavním kole.
Pohon
Výrobce stavebnice modelu má v na-bídce dvě varinty. 1: verze pro dva motory o tahu 160N – 200N 2: verze pro jeden motor o tahu 300-320N Můj Rafale je ve verzi jednomotorové. Prostě to tak bylo, neměl jsem možnost volby. Stavebnice již byla vyrobena a z části rozpracována. Určitě má i tato verze svá pozitiva jednak v hmotnosti, kde vypočtený rozdíl činí cca 2kg a také v jednoduchosti zástavby. Samozřejmě pohonná jednotka musí být velice spolehlivá.

RCModely
cmma.cz

cmma.cz

www.naradionline.cz

www.houska-modelar.cz

www.bel-shop.eu

mgm-compro.cz

www.modelmotors.cz/

TOPlist