Archiv časopisů: RC Modely ČASOPIS PRO VŠECHNY MODELÁŘE ● LETADLA ● VRTULNÍKY ● LODĚ ● AUTA

Vychází 11. července 2024

RC Modely 6/2019 článek 3

Junkers Ju 88

Josef Baco, Děčín

Ukázka z textu:

Historie letounu
Tento německý dvoumotorový víceúčelový bojový letoun vznikl na základě požadavku německého ministerstva letectví z roku 1935 na rychlý bombardér. První prototyp Ju 88 V-1 vzlétl v prosinci 1936 a jednalo se o celokovový středoplošník, který se svou rychlostí kolem 580 km/h (při plném zatížení 450 km/h) vyrovnal všem tehdejším stíhačkám. Bylo vyráběno několik verzí a další vývoj přerušil až konec války. Verze Ju 88 A-4, která se stala podkladem pro tento model, měla větší rozpětí křídel a větší nosnost pum. Celkem bylo vyrobeno asi 15 000 kusů Ju 88 všech verzí.
Popis modelu
Po několika letech jsem opět zatoužil postavit si dvoumotorový model. Vhodných a zajímavých předloh je spousta, ale protože už jsem na tento stroj měl asi 10 let nakreslený plánek, rozhodl jsem se pro něj. A to i přesto, že tento stroj rozhodně není na modelářském nebi ojedinělý, spíše naopak. Z důvodu provozování modelu „na louce“ jsem se rozhodl vynechat podvozek a jako materiál zvolil extrudovaný polystyren (XPS). Domníval jsem se, že stavba bude rychlejší a jednodušší než z balzy, ale ve srovnání se stavbou obdobného balzového modelu mi to nakonec přijde v podstatě stejné. Stavbu jsem tradičně na rozjezd zahájil ocasními plochami. Směrovka je z desek depronu tl. 3 mm s vnitřní balzovou konstrukcí. Výškovka je z desky XPS, po obvodu olištována balzou. Kormidla jsou zavěšena na hmoždinkových pantech, s pákami kormidel vyřezanými z kuprextitu.
Trup
je stavěn ze dvou polovin vyřezaných odporovou pilou dle překližkových pološablon z celkem 7 dílů. Šablony mají po obvodu přídavek 2 mm kvůli propalu odporového drátu a také pro možnost dobroušení trupu do „přesného“ tvaru. Při jejich vyřezávání jsou pomocí šablon se správným úhlem provedeny i výřezy pro křídlo, VOP a kabinu.

RCModely
cmma.cz

cmma.cz

www.naradionline.cz

www.houska-modelar.cz

www.bel-shop.eu

mgm-compro.cz

www.modelmotors.cz/

TOPlist