Archiv časopisů: RC Modely ČASOPIS PRO VŠECHNY MODELÁŘE ● LETADLA ● VRTULNÍKY ● LODĚ ● AUTA

Vychází 11. dubna 2024

RC Modely 4/2019 článek 8

Jak my děláme RC parašutistu

Jarda Šindelář

Ukázka z textu:

O naší partě nadšenců jsem psal už minule. Pronikli jsme do tajů RC parašutismu a snažíme se tuto krásnou zábavu šířit dál. Sami vyrábíme jak „paragány“, tak ale i padáky a všechno příslušenství. Chtěli bychom zájemcům ušetřit „slepé uličky“ a spoustu peněz do krušných začátků a ukázat, jak to děláme my. V tomto čísle popíši výrobu parašutisty.
Tělo musí pobrat:
- 2 serva s tahem 12 kg a více
- 1 servo 2,5 kg MG na otevírání brašny
- baterii složenou z 5x NiMh/2-2 500 mAh
- Rádio s co největším dosahem!!!
- neosvědčuje se systém Spektrum DSM!!!
- antény RX ven z krabice (dlouhé)
Je zbytečné šetřit na váze, parašutista musí vážit 1,4 – 1,8 kg
Začneme od nohou
Vytvarujeme je ze silné a pevné překližky nebo tvrdého dřeva (dub, buk, laminát), kov raději ne, kvůli signálu. Nohy jsou volně zavěšeny na šroubech M6 v „U profilech“, které ohneme z pásku hliníku 2 mm, šířka 40 mm, vnitřní rozměr podle nohou a budou přišroubovány na spodku krabice. Nohy mají dorazy, musí se dát vychýlit dozadu 45 stupňů a vpředu pouze do svislé polohy. Přední polohu zajistí guma od kolen na břicho (pod kombinézou) a zadní polohu zajistí guma od brašny padáku ke kotníkům, po zabalení.
Ruce jsou ze tří dílů
1. díl
Závěs je opět „U profil“ z hliníku 2 mm, šíře 40 mm, vnitřní rozměr 15 mm (ohnuto přes Jekl 15x40 mm), bude připevněn šrouby M4 na boku těla. V něm je na šroubu M4 otočně uchycena část ruky od ramene k loktu a pomocné táhlo na šroubu M3.
2. díl
Tento díl je spájen z bočnic z jednostranného cuprextitu (mědí dovnitř) a rozpěrek z téhož materiálu, nebo bočnice třeba z laminátu a mezi ně vložit sloupky a sešroubovat. Bude pravý a levý, podle uchycení závěsu pro lanko, které ovládá pohyb rukou.

RCModely
cmma.cz

cmma.cz

www.naradionline.cz

www.houska-modelar.cz

www.bel-shop.eu

mgm-compro.cz

www.modelmotors.cz/

TOPlist