Archiv časopisů: RC Modely ČASOPIS PRO VŠECHNY MODELÁŘE ● LETADLA ● VRTULNÍKY ● LODĚ ● AUTA

Vychází 11. dubna 2024

RC Modely 12/2018 článek 6

Hansa Brandenburg CI 61.64

Alfred Neugebauer

Ukázka z textu:

Hansa Brandenburg CI byl všestranný letoun. Sloužil pro výcvik, jako kurýrní, pozorovací, průzkumný, bombardovací i bitevní. Jenom pro použití jako stíhací se Brandenburg CI dá bez přehánění označit jako zcela nevhodný. Vzniklo mnoho výrobních sérií s drobnými odchylkami v tvarech draku a s různými motory. Byl to asi nejrozšířenější typ letadla v Rakousku-Uhersku, i když původně šlo o německý stroj. Dvoumístný letoun smíšené konstrukce byl vyrobený převážně ze dřeva a ocelových trubek. Motorové kryty v přední části trupu byly hliníkové. Mně za předlohu posloužil Hansa Brandenburg z počáteční série dodané ještě ze zpřáteleného císařského Německa. Vyznačuje se původním tvarem směrovky, který byl oproti dalším seriím, již vyráběným v Rakousku – Uhersku, trochu odlišný. Rovněž ka- potování motorové jednotky a překrytí pilotního prostoru je odlišné. Stroj byl vybaven řadovým šestiválcovým kapalinou chlazeným motorem Austro Daimler o výkonu 165 koní a rakouským typem kulometné lafety z ocelových trubek pro kulomet pozorovatele typu Schwarzlose M8/16. Další kulomet stejného typu byl umístěn v kontejneru nad horním křídlem. Hansa Brandenburg číslo 61.64 je významný tím, že Julius Arigi na něm 22. 08. 1916 napadl šest Farmanů a z toho pět sestřelil, přestože Brandenburg jako typ se opravdu pro vzdušné souboje nehodí a jako stíhací se nepoužíval.
Model - Můj původní záměr
Postavit malý, nevšední model s nízkým plošným zatížením pro denní sportovní létání, který se nemusí při transportu rozkládat. Nenáročný na finanční zdroje při použití osvědčených komponentů - Motor E-flite 280, serva Hitec HS-35HD, baterie 2S 350-800 mAh. Tak tomu se musela podřídit nejen velikost modelu, ale hlavně jeho konstrukce. A to vše při zachování maketového vzhledu a výborných letových vlastností.
Trup
Snažil jsem se dodržet vnitřní konstrukci stejnou, jako u orginálního letounu. Z mé letité zkušenosti jsem došel k závěru, že je zbytečné modifikovat a nebo vylepšovat již osvědčené konstrukce. Rám trupu je slepen z balzových nosníků průřezu 2x2 mm. V přední části uchycení spodního křídla a podvozku je rám zesílen balzou 1 mm. Celá kostra je vylehčená ofrézováním hran, což stále zaručuje dostatečnou pevnost a na druhou stranu potřebnou lehkost právě v zadní části modelu. Potah rámu trupu je z balzy 1 mm.

RCModely
cmma.cz

cmma.cz

www.naradionline.cz

www.houska-modelar.cz

www.bel-shop.eu

mgm-compro.cz

www.modelmotors.cz/

TOPlist