Archiv časopisů: RC Modely ČASOPIS PRO VŠECHNY MODELÁŘE ● LETADLA ● VRTULNÍKY ● LODĚ ● AUTA

Vychází 11. října 2024

RC Modely 7/2015 článek 5

Lavočka z LMK Pavlíkov

Pro RCM Jan Doubrava, LMK Pavlíkov

Ukázka z textu:

Volba padla na Grumann Avenger. Po přeměření a přepočítání mi však vyšlo, že by musel mít pomalu tři metry, aby se mi vešel motor do krytu, a to se mi do 15 kilo nemůže podařit. V tu dobu jsem měl kamarády na MS ve Francii a dostal jsem hlášku, že tam lítá Polák s „Lavočkou 5“ a že mu to chodí. V tu chvíli bylo jasno – budu dělat Lavočku, ale typ La-7 (měl jsem ji už v menším provedení, a je to taková moje srdcovka). Zbarvení bylo taky jasné, chci kbelskou, sice se mi nelíbila, ale je to reálný stroj, na který si můžu sáhnout. Díky vedení Leteckého muzea v Praze 9 Kbelích jsem si stroj nafotil a pořádně okoukl, naměřil a mohlo se začít.
Předloha
Jednomístný stíhací letoun Lavočkin La-7 o rozpětí 9,8 m, poháněný motorem M-82FN (výkon 1700 k), vzlétl v roce 1943. Výzbroj – tři rychlopalné kanony ŠVAK v přední části trupu, pod křídlem závěsníky pro šest raket RS-82 nebo dvě 100kg pumy. V Leteckém muzeu Kbely je stroj z výzbroje 1. čs. smíšené letecké divize v SSSR.
Model
První věc, kterou jsem řešil, byl pohon. Volba byla jasná, vždy se mi líbil zvuk motoru, který měla seafury Davida Kopala. Takže dvouválec boxer Titan ZG 80 s pořádným tlumičem! Ten jsem si domluvil u Míry Šupky. Od toho se odvinula i velikost modelu, rozpětí křídla 2350 mm a přibližně 300mm průměr motorového krytu, aby se motor pohodlně vešel. S kamarádovou pomocí vznikla vodorovná páteř trupu a několik přepážek, vše z topolové překližky tloušťky 3 mm, tloušťka stěny přepážky je 8 mm. Chtěl jsem co nejvíc šetřit hmotností a přece jen překližka není nejlehčí. Trup je potažen 3mm balzou, přebroušen a lehce přetmelen akrylátovým tmelem na sádrokarton. Ten rád používám, protože se výborně brousí, potažený skelnou tkaninou 30 g/dm² s použitím pryskyřice L 285. Laminování celého trupu jsem nikdy nezkoušel, tak to pro mne byla velká neznámá, ale po konzultaci s Vaškem Janko jsem se do toho pustil.

RCModely
cmma.cz

cmma.cz

www.naradionline.cz

www.houska-modelar.cz

www.bel-shop.eu

mgm-compro.cz

www.modelmotors.cz/

TOPlist