Archiv časopisů: RC Modely ČASOPIS PRO VŠECHNY MODELÁŘE ● LETADLA ● VRTULNÍKY ● LODĚ ● AUTA

Vychází 11. července 2024

RC Modely 6/2014 článek 8

Pro mladé i staré, Farman F.60 Goliath, stíňák dopravního letadla

Pro RCM Robert Pajas

Ukázka z textu:

Model je určen do haly nebo do naprostého bezvětří, hmotnost 6 až 12 gramů má podle výbavy. Konstrukce je podřízena hezkému realistickému letu a snadnému nastavení. Pohlížíme-li naň jako na maketu, jeví se velmi nedokonale, ale pěkně postavený stínový model nepostrádá šarm modelů ze staré školy – snadno mu přijdete na chuť. Každopádně vás potěší rychlost stavby. Model se dá zvládnout za jeden, dva večery, máme-li předem připravený potah a elektroniku.
Stavba
Stavíme z tvrdé a pevné balzy tloušťky 1,5 mm, přebroušené, lakované a vyleštěné. Z prkénka dlouhého 30 cm si nařežeme lišty 1,5x1,5 mm. Z prkénka, obdélníku o rozměru po létech přesně stejném jako délka žebra, nařežeme žebra podle křivítka. (Odskok hrany bývá 1,5 mm a poslouží jako zarážka.) Délku žeber již nebudeme upravovat, musí být u všech stejná, určí totiž rozteč mezi náběžkou a odtokovkou. Části plánu připevníme na rovnou balzovou desku tloušťky 10 – 20 mm a pokryjeme mikrotenem, pomáháme si špendlíky a lepicí páskou, lepíme nepatrnými kapkami vteřiňáku.
Křídlo a ocasní plochy
Připevníme na plán odtokovou hranu, zajistíme ji špendlíky aby neujížděla, a vkládáme žebra k náběžné hraně, kořenová žebra jsou skloněna kvůli vzepětí. Potom přisuneme odtokovku a přilepíme ji ke všem žebrům. Stavba výškovky i směrovky je triviální, zřejmá z plánu.
Trup a ostatní části Začneme přišpendlením a slepením dílů z plné balzy, pak doplníme hrany trupu a příčky. Kola, motorové gondoly i vzpěry zaoblíme, dvojice kol se točí společně v plastové trubičce na uhlíkové ose.

Potisky LBAGG ve formátu PDF

Potisky LBALF ve formátu PDF

RCModely
cmma.cz

cmma.cz

www.naradionline.cz

www.houska-modelar.cz

www.bel-shop.eu

mgm-compro.cz

www.modelmotors.cz/

TOPlist