Archiv časopisů: RC Modely ČASOPIS PRO VŠECHNY MODELÁŘE ● LETADLA ● VRTULNÍKY ● LODĚ ● AUTA

Vychází 11. července 2024

RC Modely 7/2013 článek 3

Regulátor Talon

Pro RCM RNDr. Zdeněk Hubáček

Ukázka z textu:

Již na jaře jej do svého programu uvedl rovněž český distributor, firma Hořejší model. Jméno TALON evokuje americkým pilotům jméno lehkého nadzvukového cvičného letounu Northrop T-38 Talon, který je ve službě již přes šedesát let. TALON 90 je naproti tomu první skutečně účelově řešený 2kW regulátor pro šestičlánkové aplikace firmy Castle Creations.
Proč právě šestičlánkový regulátor?
Pohony se šestičlánkovou Li-Pol baterií vytvářejí samostatnou kategorii lehčích ekonomických pohonů. Má to několik zcela racionálních příčin:
A) Nabíjení: většina sériově vyráběných nabíječů umožňuje nabíjení baterií složených nejvýše z šesti článků. Nabíjení vyššího počtu článků vyžaduje skládání více akumulátorů dohromady a tedy nutnost nabíjet jednu pohonnou sadu akumulátorů po částech dvěma či více nabíjecími cykly. To je v praxi komplikované.
B) Výkon akumulátoru: dostatečně dimenzovaná šestičlánková baterie při vybíjení proudem 90 A odevzdává výkon až 2 kW. Na hřídeli motoru pak máme výkon přes 1600 W. To odpovídá výkonu čtyřtaktního motoru o zdvihovém objemu 20 cm3. Máme tedy dostatek výkonu pro menší akrobatický model (o rozpětí 1,7 - 1,8 m a hmotnosti do 4500 g). Takový model vyhovuje pro cvičné létání. Přitom nejsou kladeny extrémní nároky na nabíjení a pohonnou baterii.
C) Součástková základna regulátorů: běžně používané polovodičové prvky používané k výrobě regulátorů mají provozní napětí omezené. Napájecí napětí 25,2 V (maximální napětí nezatížených Li-Pol akumulátorů) tvoří kompromis z hlediska provozní bezpečnosti.

RCModely
cmma.cz

cmma.cz

www.naradionline.cz

www.houska-modelar.cz

www.bel-shop.eu

mgm-compro.cz

www.modelmotors.cz/

TOPlist