Archiv časopisů: RC Modely ČASOPIS PRO VŠECHNY MODELÁŘE ● LETADLA ● VRTULNÍKY ● LODĚ ● AUTA

Vychází 11. října 2024

RC Modely 10/2013 článek 7

Dewoitine D.520

Pro RCM Michal Kobza, MK Bolešiny

Ukázka z textu:

Dlouho jsem přebíral nabídky různých internetových obchodů a přemýšlel, který z modelů letadel bude ten, jež mi udělá radost. Nechtěl jsem rozšiřovat svůj hangár o nějakou tu „komerčně profláknutou mašinu“ a dával si na čas. Čekání se vyplatilo. Kamarád mi přinesl katalog od firmy Seagull models, kde jsem, mimo jiné, objevil model stíhačky Dewoitine D.520. O tomto modelu se mi po nocích zdálo od doby, kdy jsem si přečetl knihu „S trikolorou Francie na letounu“, popisující život válečného pilota, nadporučíka Václava Cukra, za druhé světové války (je to vlastně poupravený opis jeho deníčku). I přestože ARF stavebnice nepatřila k těm nejlevnějším objednal jsem ji.
Historie Jednomístný stíhací letoun Dewoitine D.520 (výrobce SNCA du Midi) je považován za nejlepší francouzský předválečný stíhací letoun. Prototyp vzlétl v říjnu 1938, k bojovým útvarům byl zařazován od února 1940. Byl poháněn dvanáctiválcovým řadovým motorem Hispano-Suiza 12Y-45 o výkonu 910 k. Výzbroj: čtyři kulomety MAC ráže 7, 5 mm v křídlech, 20mm kanon Hispano-Suiza 404 střílející hřídelí vrtule.
Model Po rozbalení krabice, kontrole všech předpřipravených dílů, příslušenství a bi-žuterie jsem začal spekulovat o tom, kde se stavbou začít. Podotýkám, že model je plně konstrukční, sestavený z laserem opracovaných překližkových a balzových dílů doplněných smrkovými výztuhami, jednotlivé části modelu jsou potaženy – dlužno dodat, že velmi zdařile – třemi odstíny fólie Oracover. Jen škoda, že fólií lesklou. Součástí balení byl rovněž vrtulový kužel s hliníkovou podložkou a mechanický zatahovací podvozek.

RCModely
cmma.cz

cmma.cz

www.naradionline.cz

www.houska-modelar.cz

www.bel-shop.eu

mgm-compro.cz

www.modelmotors.cz/

TOPlist