Archiv časopisů: RC Modely ČASOPIS PRO VŠECHNY MODELÁŘE ● LETADLA ● VRTULNÍKY ● LODĚ ● AUTA

Vychází 11. července 2024

RC Modely 9/2006 článek 15

Motory MVVS bez výfuku?!

RNDr. Zdeněk Hubáček

Ukázka z textu:

Nadpis uvedeného testu vypadá pro modelářskou veřejnost, jako hlas z nového světa. Ale opravdu – nová „MVVS-ka“ je elektromotor! Dlouholetý brněnský výrobce modelářských motorů se rozhodl doplnit svůj sortiment o vlastní produkci elektropohonu. Pro mnohé určitě překvapující informace má však logický důvod. Je to nárůst zákaznického zájmu o tento pohon, zejména v segmentu středních výkonů. Proto se také MVVS představuje novinkou této třídy: motory MVVS 3,5/1200 a MVVS 3,5/1000. Již z jejich označení je zřejmá zájmová skupina a zařazení motoru. Číslo 3,5 prezentuje korespondující spalovací motor, hodnota za lomítkem jmenovité otáčky motoru.

Na konceptu motoru je čitelný rukopis konstruktéra pana Paličky. Jde tedy o motor s oběžným pláštěm a s pevným vnějším pláštěm. Jinak řečeno, ryze česká a jedinečná koncepce. Na druhé straně je to, že jde o výrobek firmy MVVS, zřejmé z precizního provedení do posledního detailu, ve spojení s kvalitní strojírenskou technologií.

Proč tak rozsáhlý úvod? Po mnoho letech víceméně vzájemné rivality mezi „jménem“ MVVS a elektropohony dochází ke splynutí technologických možností vyvinutých při výrobě proslavených spalovacích motorů s koncepcí výborných elektromotorů. A já sám si můžu říct, že po mnoha letech létám opět s „MVVS-kou“.

Motory byly testovány s regulátorem JETI Master. Metoda testování je z důvodu kompatibility stejná, jako v předchozích testech, proto ji dále nepopisuji. Zároveň se čtenářům předem omlouvám za velmi podobné formulace, jako při jiných testech. Mým hlavním cílem je dát konkrétní technickou informaci, jistá uniformita je z tohoto pohledu spíše nutností.

Technická data dle údajů výrobce pro elektromotor MVVS 3,5/1200
(případné údaje v závorce platí pro motor MVVS 3,5/1000)

hmotnost
186 g délka
57 mm
průměr motoru
36 mm
průměr hřídele
5 mm
počet závitů
8 (10)
průměr upevňovací kružnice (4x M3)
25 mm
max. zatížení
55 A / 30 s (45 A / 30 s)
počet článků
12–18 (14–24)



RCModely
cmma.cz

cmma.cz

www.naradionline.cz

www.houska-modelar.cz

www.bel-shop.eu

mgm-compro.cz

www.modelmotors.cz/

TOPlist