Archiv časopisů: RC Modely ČASOPIS PRO VŠECHNY MODELÁŘE ● LETADLA ● VRTULNÍKY ● LODĚ ● AUTA

Vychází 11. července 2024

RC Modely 11/2006 článek 9

Rekreační elektrolet Vosa

Pro RCM Milta M.

Ukázka z textu:

Model, jehož výkres čtenářům RCM představuji, vznikl před několika lety. Tehdy jsem uvažoval o tom, že bych si také měl postavit elektrovětroň. Tak dlouho jsem o tom mluvil, až jeden můj známý kolega modelář už to zřejmě nemohl poslouchat a daroval mi polotovary křídel z pěnového polystyrenu (kdysi vyráběné firmou Modela). Ještě nějaký čas jsem přemýšlel co s nimi, až jsem sedl a za sobotu a neděli načrtl a postavil trup, svislou i vodorovnou ocasní plochu.
Použil jsem to, co jsem měl momentálně doma. Proto je na trup použita laminátová trubka, která mi zbyla z doby, kdy jsem se svými vnuky stavěl volné kluzáky. Bohužel jsem k pohonu použil starší elektromotor Speed 400 s převodovkou, což se ukázalo – vzhledem k výkonu motoru – naprosto nevyhovující. Kdyby motor točil, co měl… Takhle jsem sáhnul po motoru řady 480 a vznikla Vosa 2. Model dále postupně prodělával konstrukční úpravy s cílem vylepšit jeho letové vlastnosti. A tak jsem jednou sedl a nakreslil nové konstrukční křídlo s profilem S 4083 – a to je předkládaný model VOSA 3.
Jak jsem se již zmínil, létám s modelem už několik sezon. Ostatně je to na fotografiích vidět. Při jednom takovém poletování u chalupy, kterou mám v Orlických horách, zastavilo u mne auto s polskou SPZ. Dal jsem se do řeči se dvěma mladíky, modeláři, a ti projevili zájem o plánek. Líbila se jim relativní jednoduchost modelu a hlavně jeho klidný pomalý let. Plánek jsem neměl a tak jsem ho nakreslil a máte ho před sebou.

A nyní pár slov ke stavbě
Křídlo
Křídlo je klasické konstrukce, z transportních důvodů dělené. Žebra centroplánu jsou vyříznuta z balzy tloušťky 2 mm podle šablony. Ta je zhotovena podle žebra K 2, 3. Pro ucha jsou žebra zhotovena dobře známou metodou, tzv. „rašplovací interpolací“. Lze jen litovat, že u nás není výrobce, který by za přiměřený peníz zhotovil na frézce či vyřízl laserem žebra podle požadavků modelářů. Snad se časem někdo najde. Každou polovinu křídla je vhodné stavět v celku i s uchem. Žebra K 2 jsou zalepena se sklonem podle šablony S 2. Středové žebro je zalepeno skloněné podle šablony S 1. Při lepení ucha je vhodné vytvářet na jeho konci negativ 3 mm. Po dokonalém zaschnutí lepidla (s úspěchem používám obyčejný Kanagom, pouze na silněji namáhané spoje používám epoxid) se ucho odřízne a řez pečlivě zabrousí. Mezi horní nosník průřezu 3x5 mm a dolní 2x5 je vyříznut otvor pro zasunutí spojky ucha z překližky tl. 1,2 mm. Mezi hlavní nosníky je vlepeno vyztužení z 3mm balzy. Vyztužení je vlepeno od žebra k žebru. Je tak vytvořen velmi pevný nosník. Mezi první až třetí žebro je mezi nosníky vlepena trubička pro spojovací dráty. Stejná trubička je vlepena i pod nosník pomocný. Ze stran jsou na nosníky nalepeny příložky pro zpevnění. Spojovací dráty jsou ocelové, o průměru 3 mm a délce 190 mm. Dráty jsou ohnuty, aby křídlo mělo vzepětí do „W“. Vzepětí je dáno vlepením středového žebra podle šablony S 1. Mezi první a druhé žebro jsou vlepeny zbytky 2mm balzy. Ty jsou pak zbroušeny podle tvaru žeber. Nemusím tak první dvě žebra snižovat a pak je polepovat balzou tl. 1 mm.
V místech podle výkresu jsou spoje žeber s náběžnou a odtokovou lištou zpevněny přilepením trojúhelníkové výztuže…

RCModely
cmma.cz

cmma.cz

www.naradionline.cz

www.houska-modelar.cz

www.bel-shop.eu

mgm-compro.cz

www.modelmotors.cz/

TOPlist