Archiv časopisů: RC Modely ČASOPIS PRO VŠECHNY MODELÁŘE ● LETADLA ● VRTULNÍKY ● LODĚ ● AUTA

Vychází 11. října 2024

RC Modely 11/2006 článek 5

Modellbau Messe Wien 2006

Pro RCM Pavel Roman – foto autor a Eugen Sokolovský

Ukázka z textu:

Ve dnech 26. až 29. 10. 2006 se v Rakousku konal prodejní veletrh „Modellbau Messe“. Veletrh je hojně navštěvován, a za cenu vstupného 8,50 euro se dá jak dobře nakoupit, tak celkem dost vidět. Jako vystavovatelé a prodejci se představili snad všichni větší obchodníci z Rakouska i Německa. Prodejní veletrh se odehrával ve třech pavilonech vídeňského výstaviště situovaného vedle „Prátru“.
V pavilonu „A“ byly předváděcí tratě pro rádiem řízená auta, zvlášť pro auta poháněná elektromotory a zvlášť pro ty s motory spalovacími. Okolo umístěný plot diváky vhodně zabezpečil, ale současně jim umožnil dostatečně dobrý vizuální kontakt s celým okruhem. V pavilonu „B“ probíhal vlastní veletrh, v pavilonu „C“ byly tratě pro bojovou RC techniku (předváděny byly akce i s pyrotechnickými efekty) a prostor pro létací RC stroje. Dále zde bylo umístěno velké kolejiště, umožňující i noční modelový provoz.
Na 140 vystavovatelů a prodejců prezentovalo všechno možné; nabízeno bylo vše, co má něco společného s modelářstvím. Navíc všichni uváděli výstavní slevu 10 %. Sortiment nebyl nijak prostorově vyhrazen. A tak byly vedle sebe stánky s vláčky a „RC“ technikou a o kousek dál třeba občerstvení. Největší zastoupení měli na první pohled prodejci modelové železnice všech myslitelných měřítek. Pak následovaly RC auta a plastikové modelářství. Hojně byly zastoupeny RC vrtulníky, všech provedení i velikostí. Jejich prezentace včetně letové zabírala asi čtvrtinu plochy. Letové ukázky byly omezeny snad jen prostorem za sítí. Největší létající kus (samozřejmě s elektro pohonem) měl rotor s průměrem 1800 mm. Nechyběli ani čeští výrobci, zastoupení u všech větších prodejců svými výrobky. Například firma JR Models vystavovala na stánku Lindinger / Schweighofer modely Raven a Vision. U ostatních prodejců byly k vidění regulátory JETI a motory AXI či Mega, účast českých stavebnic firem Free Air, MS composit a Astra byla také četná.
Graupner Modellbau vystavovala nádhernou maketu rádiem řízeného vrtulníku NH90 osazeného spalovací turbínou. Stánek vídeňské firmy Modellsport BOHM ukázal produkci firmy BMI. Ta vyrábí nádherné polomakety známých letounů v rozpětí kolem 1000 mm. Mne zaujal známý hornoplošník Storch s ovládanými sloty (spřaženy se vztlakovými klapkami) za cenu 99 euro. Dále tato firma nabízela dnes velmi oblíbený dvoumotorový vrtulník Bell 47G v soupravě s trupem JetRanger za 130 euro. Jiný vystavovatel nabízel trup vojenského UH-1 se všemi možnými detaily (pláty, nýty, dveře) z čirého materiálu, asi lexan, za 99 euro, a rovněž mechaniku na dvoumotorový Bell 47G. Jeden z prodejců předváděl „upgrade“ vrtulníku Hirobo na vírník. V snad největším obležení byl stánek firmy Conrad. Zde šly nejvíc na odbyt vrtulníky a modely X-Twin.
Nádherně se na vídeňském veletrhu prezentovaly také…

RCModely
cmma.cz

cmma.cz

www.naradionline.cz

www.houska-modelar.cz

www.bel-shop.eu

mgm-compro.cz

www.modelmotors.cz/

TOPlist