Archiv časopisů: RC Modely ČASOPIS PRO VŠECHNY MODELÁŘE ● LETADLA ● VRTULNÍKY ● LODĚ ● AUTA

Vychází 11. října 2024

RC Modely 11/2006 článek 23

Modell hobby Spiel

RCM

Ukázka z textu:

Pěkné výstaviště v Lipsku (Německo) se stalo od 30. září do 3. října 2006 rájem všech příznivců modelářství, ale také stolních her, kreativní tvorby apod. A i když to možná na první pohled tak nevypadalo, lipský veletrh modell-hobby-spiel se dále rozrůstá, letošní 11. ročník zahrnoval haly 2, 3, 4, 5 a „Glashalle“ (Skleněná hala), kde se na ploše 70 000 m2 prezentovalo 602 vystavovatelů z 12 zemí.
Stále víc návštěvníků je i z České republiky. Na tom má zásluhu především pěkná výstava v pěkném výstavním areálu; samozřejmě výstava prodejní, kde lze, mnohokrát i za „veletržní slevy“, nakoupit různé zajímavé zboží (o tom by mohli vyprávět hlavně příznivci modelové železnice; jak jinak, když je výstava v Německu), a také poměrně snadná možnost se do Lipska dostat, možná nejlépe autobusovým zájezdem s pražskou firmou SEPP International (letos 4 autobusy), která má výhradní zastoupení „Leipziger Messe“ pro Českou a Slovenskou republiku. Navíc již po několik let spolupořádají redakce RC Modely a SEPP International soutěž o zájezd (zdarma 10 míst v zájezdu včetně vstupného). Což i letos čtenáři RCM využili.
Lipský veletrh je nejlépe navštívit, protože popsat vše, co zde lze vidět, ve stručnosti nelze. Něco snad napovědí ilustrační obrázky z 11. ročníku. Díky dostatečnému prostoru byly vyhrazeny velké plochy pro prezentaci letadel, lodí, aut i modelové železnice; modely, mnohdy jednotlivé unikáty, vystavují především modelářské kluby; výrobci a prodejci kromě hotových modelů nabízejí i potřebné příslušenství a nářadí, k dispozici je odborná literatura, koupit lze různé kity i stále populární „Matchboxy“.
Mnoho z vystavovaných modelů bylo předváděno v chodu, což lze říci o všech druzích. A tak byly k vidění létající modely letadel, samozřejmě takové, které lze provozovat v hale, velmi zajímavé bylo vystoupení vrtulníků, ty jsou zvýhodněny i v menších prostorách svými letovými možnostmi. Pro různá plavidla byl k dispozici skutečně velký kruhový bazén. Auta jezdila na závodních okruzích i v městských aglomeracích, na stavbách pracovaly různé zemní stroje, a pokud jste vstoupili do haly č. 4 přivítal vás hluk motorů závodních RC aut a také kouř z výfuků. To proto, že na velké závodní trati pořádal Deutscher Minicar Club mezinárodní závody rádiem řízených aut poháněných spalovacími motory. Ve vstupní hale probíhal 5. závod „Challenge Tour 2006“ pro dráhová auta fy Carrera. Na své si v Lipsku přišli i příznivci stále populárnějších parních strojů, o příznivcích železnice…


RCModely
cmma.cz

cmma.cz

www.naradionline.cz

www.houska-modelar.cz

www.bel-shop.eu

mgm-compro.cz

www.modelmotors.cz/

TOPlist