Archiv časopisů: RC Modely ČASOPIS PRO VŠECHNY MODELÁŘE ● LETADLA ● VRTULNÍKY ● LODĚ ● AUTA

Vychází 11. července 2024

RC Modely 11/2006 článek 2

Zkoušel jsem nové vrtule ZDZ

Pro RCM Miloš Petrbok, AMG Mýto (foto M. Plecitý)

Ukázka z textu:

Při létání s velkými a obřími modely letadel je pohonná jednotka – motor a vrtule – velice důležitou součástí letadla, na které často závisí „přežití“ modelu. To platí především pro akrobatické modely. Tzv. obry ale modeláři staví i v dalších „kategoriích“, jakými jsou například makety či polomakety, kde se bez pravidelného chodu motoru s vrtulí, a tedy celé pohonné jednotky, neobejdeme.
Na našem modelářském trhu je několik výrobců a dodavatelů vrtulí, více či méně povedených a pro použití v modelech vhodných. V poslední době se k tradičním výrobcům vrtulí připojila i firma ZDZ motor, ta doposud vyráběla (jak již z jejího názvu vyplývá) modelářské motory určené především pro „modelářské obry“, nyní rozšířila svůj výrobní program i o modelářské vrtule. Zhruba v polovině léta jsem od zmíněné firmy dostal vrtule na vyzkoušení v mém modelu. Údaje o vrtulích se většinou zjišťují na akrobatech a svižnějších modelech, výrobce však tentokrát zajímalo, jak se osvědčí i v odlišném modelu. Já jsem je zkoušel v třímetrovém dvouplošníku Gerner G1 Adler, který je poháněn motorem ZDZ 80 ccm, maketa má hmotnost přes 18 kg (viz např. RCM 12/2005). Tedy model s velkým čelním odporem, je to takový létající „lenoch“.
Možná by někdo mohl namítnout: „…co na takovém letadle zjistíte a ověříte,“ ale bez dobré vrtule by model neletěl! Vrtule ZDZ na mne udělaly dobrý dojem hned při prvním pohledu. Jsou vyráběny na 3D CNC strojích a je to na nich také znát, navíc technologie výroby zajišťuje shodnost údajů na vrtulích se skutečností, rovněž jejich vyvážení a aerodynamická čistota jsou vynikající. A věřte, že to neuvádím proto, že jsem vrtule na otestování dostal přímo od výrobce.
Byl jsem velice zvědavý na chod motoru značky ZDZ s vrtulí od stejného výrobce. Proto vrtule nijak nezahálely a při nejbližší příležitosti jsem je vyzkoušel přímo na modelu. Po nastartování motoru jsem byl mile překvapen klidným chodem bez vibrací. Ještě podotknu, že vrtuli jsem dodatečně nijak nedovažoval a instaloval ji tak, jak jsem ji obdržel. Trup „Adlera“ je příhradové konstrukce, takže se někdy – při určitých otáčkách s nepříliš vhodnou a nevyváženou vrtulí – pěkně „rozhučí“ a rezonuje jak basa. Se zkoušenou vrtulí k tomu ale nedošlo. I při „ruční kontrole“ (dlaň položená na hřbet trupu) jsou vibrace téměř neznatelné. Takže na zemi to bylo vynikající, ale co…

RCModely
cmma.cz

cmma.cz

www.naradionline.cz

www.houska-modelar.cz

www.bel-shop.eu

mgm-compro.cz

www.modelmotors.cz/

TOPlist