Archiv časopisů: RC Modely ČASOPIS PRO VŠECHNY MODELÁŘE ● LETADLA ● VRTULNÍKY ● LODĚ ● AUTA

Vychází 11. července 2024

RC Modely 11/2006 článek 12

Kobří kůže – tentokrát v Mostě

Pro RC Modely Jiří Senohrábek, 2.NC ACES CZ, foto Jiří Senohrábek ml. a Pavel Petržíla

Ukázka z textu:

Říká se „do třetice všeho dobrého“, ale na tuto akci by se spíše hodilo „na potřetí to vyjde“.
Ač byl původní termín ohlášen na 30. září, tedy na dobu, kdy na letňanském výstavišti byl v plném proudu veletrh Model hobby, odložil hlavní organizátor z tohoto důvodu akci Kobří kůže o týden, na sobotu 7. října. Nicméně dva dny před akcí byl nucen akci zrušit, neboť ho k tomu donutily povinnosti.
Ale leader Letky Barbarů z Mostu tuto zprávu velmi těžce nesl, neboť po celotýdenním úsilí se mu podařilo přehodit si službu, aby se soutěže mohl zúčastnit. A jelikož já se v takových situacích dlouho přemlouvat nenechám, objevila se na klubových stránkách zpráva o změně lokality na již známé letiště Libkovice u Mostu. Ač na přípravu zbývalo minimum času, mohla se již v pátek první část pilotů sjíždět na letiště k připravenému pohoštění, zbytek dorazil ráno.
Po přejímce nastoupilo prvních sedm pilotů EPA z celkového počtu dvaceti stíhačů (přejímkou jich sice prošlo jednadvacet, ale jednomu odešel motor a musel odstoupit) k prvnímu heatu prvního kola. Jelikož bylo poměrně mokro, rozhodli jsme se místo krepových stužek použít klasickou kombaťáckou stuhu rozříznutou napůl, tak, jak jsme to odzkoušeli na WASGu. Šlo o funkční řešení, jen stuhy prodávané v našich končinách jsou jaksi pevnější a proto jejich sekání nebylo jednoduché, na náběrkách strojů byly zřetelné šrámy. Po odlétání celého prvního kola této kategorie nastoupilo na pilotní linii prvních šest pilotů ACES, z celkového počtu osmnácti. Podařilo se odlétat celé kolo a přišel déšť. Nutnou pauzu jsme využili k rozlosování dalších letů. Dámské obsazení organizátorů ve složení Martina Michálková, Jaroslava Lutzová a Renata Trčová mezitím připravovalo výtečné grilované masíčko, které se podávalo k obědu.
1. kolo EPA Již jsem se zmínil o pevnosti stuh, mně se podařilo namotat na motor stuhu Lukáše Krouse, který šel na přistání, neboť jeho motor byl také brzděn kusem namotané stuhy. A tak oba stroje sedly na zem pevně propojeny stuhou. Pavel Dvořák měl rovněž potíže se sekáním a proto používal metodu namotání stuhy kolem trupu svého stroje, čímž se mu teprve dařilo je sekat. Nejlepším pilotem kola jsem se stal já se čtyřmi seky, následován třemi piloty se dvěma seky a třemi piloty s jedním.
1. kolo ACES Karel Lutz starší si zapomněl zapnout přijímač u svého Ta 152 a tak jeho let trval pouhé tři vteřiny. Karel Lutz mladší nastoupil s novým strojem Nakajima B5N2, ale po střetu s Ki 64 se bez kusu křídla zřítil k zemi. Druhá B5N2 v rukou Pavla Dvořáka si vedla mnohem lépe a zaznamenala tři seky, následována čtyřmi piloty se dvěma, pět si připsalo po jednom.
2. kolo EPA Jirka Senohrábek mladší zaútočil na můj přistávající stroj, který měl opět plný motor stuhy, sice se mu povedlo skórovat, ale sek jeho stroj rozhodil tolik, že přeletěl safety line a tak místo +100 bodů si ve výsledku odepsal –100, i přesto byl v tomto kole nejlepší a připsal si čtyři seky, tři piloti měli dva a tři po jednom.
2. kolo ACES Karel Lutz st. proletěl „Aichim“ Patrika Svídy, který šel ve dvou kusech k zemi, to co nepadalo, byl polystyren v Karlově karburátoru. Pavel Dvořák se tentokrát…


RCModely
cmma.cz

cmma.cz

www.naradionline.cz

www.houska-modelar.cz

www.bel-shop.eu

mgm-compro.cz

www.modelmotors.cz/

TOPlist