Archiv časopisů: RC Modely ČASOPIS PRO VŠECHNY MODELÁŘE ● LETADLA ● VRTULNÍKY ● LODĚ ● AUTA

Vychází 11. července 2024

RC Modely 10/2006 článek 6

Vampire DH-100

Výrobce: RC Factory, ČR

Ukázka z textu:

Po modelu Vampire od pražské firmy RC Factory, spol. s r.o. jsem pokukoval již delší dobu. Tovární pilot Jan Sedláček mladší jej předváděl na různých soutěžích halových modelů. Vampire mě překvapil dobrými letovými vlastnostmi, a to i přes fakt, že je poháněn dmychadlem. Když jsem se při vyhlašování výsledků „Turnovské halovky“ rozhodoval, jestli si mám jako cenu vybrat lepidlo nebo malý „JET“, Vampire byl pro mě jasnou volbou. Domů jsem si tedy odvezl stavebnici v igelitovém pytli vyztuženém kartonovým plátem. Model je tím dobře chráněn proti poškození.
Sestavení modelu
Stavbu jsem zahájil přečtením návodu. Návod u takto jednoduchého modelu je téměř zbytečný (ale být musí), o to víc mě potěšilo jeho provedení. Každý krok je popsán a doplněn obrázkem. Návod je složen tak, že si každý může přečíst základní technická data modelu ještě před vlastním rozbalením stavebnice. Je vidět, že výrobce věnuje pozornost každému detailu.
Při stavbě však doporučuji řídit se návodem. Jinak by se vám mohlo stát, že model úspěšně slepíte a najednou zjistíte, že není kudy vložit dmychadlo. Stavba jako taková je naprosto bezproblémová, díly jsou totiž včetně „zámků“ vyřezány přesně (CNC frézkou nebo laserem).
Celý model jsem lepil LA tmelem, hmotností jsem se příliš šetřit nesnažil. Do křídla jsem zalepil nosník, pak jsem přilepil horní polovinu trupu, přilepil ocasní nosníky a mezi ně VOP. Lepidlo jsem nechal zasychat a mezitím jsem slepil lože a výtokovou trysku dmychadla. Díky přiloženým šablonám nehrozí, že místo válce budete mít „šišku“. Protože jde o model z depronu, je trochu prostoru k vlastní tvořivosti. Já jsem například nabarvil vrtulku dmychadla černým lihovým fixem. Před vložením dmychadla jsem vnitřek trubky trochu „okouřil“ černou foukací fixou (na textil)... Zkosil jsem hrany křidélka a výškovky a přilepil jsem je kvalitní samolepicí páskou. Poté jsem přilepil směrovky a dmychadlo zasunul do lože. Protože šlo zasunout ztuha, nemusel jsem ho přilepit.
Měl bych jednu radu. Pokud dmychadlo necháte těsně koukat, vrtulka sice nebude drhnout o nosník křídla, ale při případné výměně motoru (pokud vás tento model uchvátí jako mne asi si brzy dokoupíte stříďák) budete muset řezat vrátka na vyjmutí dmychadla. Pokud bude mezi nosníkem a vrtulkou dostatečně velká mezera lze vrtulku opatrně sundat (za užití velice jemného násilí), motor vyšroubovat a vysunout výtokovou tryskou.
Nyní přišel čas vlepit trubku i s dmychadlem do trupu a přilepit „bříško“ modelu z černého EPP. Model jsem zavěsil na nitku a nechal lepidlo ztuhnout (bál jsem se, že kdybych začal ihned lepit serva mohl bych model pokroutit a po ztuhnutí lepidla by tak zůstal). Za necelou hodinu už máte na stole malý „JET“ připravený k osazení táhel a zbytku RC soupravy.
V průběhu schnutí jsem si připravil vše potřebné. Vybavení jsem použil následující: 2x servo Waypoint 60, přijímač Profi Penta od fy MZK servis, regulátor JETI jes 050. Otvor pro baterie odpovídá dvoučlánku Kokam 360 mAh, ten doma byl a tak jsem ho neváhal použít. Zalepení serv bylo otázkou chvilky. Lepil jsem opět LA tmelem, táhla jsou z (přiloženého) 0,6 mm tlustého drátu. Protože málokteré servo má v páce takový otvor (většinou se používá 0,8 až 0,9 mm) je součástí představované stavebnice i několik podložek s vnitřním průměrem 0,6 mm vyfrézovaných ze sklolaminátu, ty stačí přilepit na páky serv. Přijímač jsem vsunul do připraveného výřezu, regulátor připájel k motoru a nalepil jej nad přijímač (v poloze modelu na zádech). Baterie jsem vsunul do výřezu v trupu, těžiště sedělo a tak jsem se vydal…

Jan Špatný
spatnyh@seznam.cz

RCModely
cmma.cz

cmma.cz

www.naradionline.cz

www.houska-modelar.cz

www.bel-shop.eu

mgm-compro.cz

www.modelmotors.cz/

TOPlist