Archiv časopisů: RC Modely ČASOPIS PRO VŠECHNY MODELÁŘE ● LETADLA ● VRTULNÍKY ● LODĚ ● AUTA

Vychází 11. října 2024

RC Modely 10/2006 článek 5

Setkání přátel U-modelů, Svitavy

Pro RCM Weis Milan

Ukázka z textu:

V sobotu a v neděli, 30. 9.–1. 10. 2006, uspořádal Modelklub Svitavy, stejně jako v loňském roce, setkání přátel upoutaných modelů ve svém areálu „Cihelna“. Oproti loňsku panovalo tento rok krásné počasí a tak díky tomu a také díky dobré propagaci byla účast na tomto setkání mnohem hojnější než v loňském roce.

Už v sobotu od rána a dále v průběhu celého dne se v areálu scházeli příznivci všech typů upoutaných modelů. K vidění tak byly upoutané modely letadel všech možných kategorií i celá řada technických kuriozit. Například Karel Řehák přivezl na akci část své krásné sbírky modelářských spalovacích motorů. Letos jich vzal o poznání víc než loni a k vidění byly opravdu zajímavé kousky domácí i zahraniční produkce.

Všechny přítomné většinou nejvíce zaujaly rychlostní modely, které byly poháněny dnes už málo vídanými pulzačními motory. Na setkání je přivezl Milan Pelíšek. Konstrukce těchto motorů (tzv. „rour“) vychází z nechvalně známé okřídlené střely V-1, kterou používalo ve druhé světové válce nacistické Německo k bombardování Anglie. Všechny přítomné překvapilo většinou bezchybné a rychlé startování motorů, které není až tak úplně běžné a svědčí o bohaté zkušenosti jejich majitele. Vzápětí už se neslo modelářským areálem hromové burácení, rychlost těchto modelů dosahovala bezmála 250 km/h. Další zajímavý rychlostní model přivezl na setkání p. Bogdanyi. Byl zajímavý jednak rokem výroby 1950 a dále tím, že v něm je osazen spalovací motor o objemu 10 cm3, což je v této kategorii opravdu ojedinělé. Jak potom mohli všichni vidět bylo opravdu obtížné zvládnout tento model v letu, i když si s ním jeho pilot – mimochodem dvojnásobný mistr světa – nakonec bez větších problémů poradil.

Na travnatém kruhu létaly i modely kategorie F2D Combat a pěkné souboje s nimi předváděli bratři Zahálkové a Dalibor Toman.

Akrobatické modely F2B přivezli na setkání známí modeláři Ivan Čáni a Jiří Vejmola, který také se svým modelem Rhapsody předváděl velmi pěkné lety. A k vidění byly i další, dnes už v mnohých případech historické modely všech kategorií. Ukázal se i Miloš Obrovský, jehož jméno je v modelářském světě všeobecně známé v souvislosti s brněnskými motory MVVS, a celá řada dalších známých i méně známých modelářů, kterým tento koníček přirostl k srdci.
Celý den fungoval bezchybně bufet (ten měly v režii manželka a dcery předsedy svitavského modelklubu p. Samka). Odpoledne se někteří účastníci sešli v místní zasedačce, kde se debatovalo o současnosti i budoucnosti modelářského sportu a případných úpravách nebo změnách některých pravidel.

Navečer se většina účastníků sešla u táboráku, kde se grilovalo maso, zněly kytary a všichni měli příležitost si zazpívat, pobavit se a lépe se poznat. Došlo samozřejmě i na vyprávění různých modelářských historek a zajímavostí. Druhý den se účastníci postupně rozjížděli do svých domovů a tak doufám, že u nich převažovali dobré zážitky a všichni rádi navštíví tuto akci zase za rok.

RCModely
cmma.cz

cmma.cz

www.naradionline.cz

www.houska-modelar.cz

www.bel-shop.eu

mgm-compro.cz

www.modelmotors.cz/

TOPlist