Archiv časopisů: RC Modely ČASOPIS PRO VŠECHNY MODELÁŘE ● LETADLA ● VRTULNÍKY ● LODĚ ● AUTA

Vychází 11. července 2024

RC Modely 10/2006 článek 4

Model Hobby jubilejní

28. 9. – 1. 10. 2006 Ač se to nezdá, tradiční výstava MODEL HOBBY se letos konala už po patnácté.

Ukázka z textu:

Některým se zdá, že vystavovatelů není mnoho, někteří jsou rádi, že sehnali právě to, co potřebují (někdy i za snížené veletržní ceny). Jedno však patnáctému pražskému veletrhu Model hobby upřít nelze. Šlo o největší setkání výrobců modelů a souvisejícího příslušenství s modelářskou s veřejností nemající v České republice obdobu.
Pozitivní skutečností je, že – od prvního ročníku pořádaného tehdy v paláci U Hybernů, přes ročníky pořádané ve Veletržním paláci, až po ty pořádané v PVA Letňany – každopádně přibyly modely předváděné v pohybu. A to nejen například vedle stánku výrobce či prodejce, ale i na vyhrazených plochách – letová plocha, bazén, okruhy pro rádiem řízená i dráhová auta, „město“ pro předvádění modelů nákladních aut a pracovních strojů, kolejiště (těch, pravda, bývalo i víc) apod.
A opomenout nelze rovněž skutečnost, že se podstatně zlepšila možnost stravování na výstavě, trochu zatím vázne lepší spojení MHD s areálem PVA.
Určitě je také správné, že již několik let existuje „kooperace“ modelářské výstavy s výstavou hraček. Jednak je někdy těžké rozlišit, co je model a co hračka, jednak se tak dostane i na ty nejmenší členy rodin, z nichž možná vyrostou další modeláři.

Pro mnohé zájemce o vystavované zboží je již jakousi povinností Model hobby navštívit. A je to také možnost, aby se zde prezentovaly redakce odborných časopisů. Také naše redakce tuto možnost pravidelně využívá. Je dobré znát názory čtenářů, aby pro ně mohl být časopis RC Modely stále atraktivní.
Letos jsme využili ke své prezentaci halu číslo 4, a i když byla vlastně až na konci „prohlídkové trasy“ nemůžeme si stěžovat na nezájem návštěvníků. Jednak zde byla vytvořena stojánka s unikátními obřími modely letadel, např. dvouplošník Challenger a akrobat Zlin Z-50LS Zdeňka Hůlky, školní kluzák SG 38 v měř. 1:2 od Jindry Stejskala, makety amatérského letadla VBS Kuňkadlo či Avie BH-1 Michala Cimbůrka, Extra 330S Martina Zahrádky, Gerner G1 Miloše Petrboka, Extra 330L Jardy Bachora atd. atd. (většina z nich byla na stránkách RCM už představena, ať již samostatně, nebo např. z akce v La Ferté); obří maketa větroně LF-107 Luňák V. Janko dokonce posloužila i k focení obrázků na památku, to když byly do kokpitu posazeny děti návštěvníků; a také bylo zajištěno promítání DVD z modelářských akcí. Především DVD „Crash“ se záběry havárií modelů mělo u diváků velký ohlas (o zdraví v záběrech naštěstí nešlo, modelů je škoda, ale mnohdy byly havárie až humorné).

Vydavatelství Jaja, s.r.o., vydávající časopis RC Modely, vydává od nového roku rovněž měsíčník Off Road Revue, ten je určen především milovníkům offroudu a zablácených kol, a tak součástí expozice bylo rovněž „depo“ skutečných závodních terénních speciálů včetně malého dioramatu. Samozřejmě opět doprovázené promítáním DVD z offrouďáckých akcí.

Alespoň něco z toho, co bylo na 15. modelářském veletrhu k vidění vám přiblíží ilustrační obrázky s popiskami. Na straně 19 zveřejňujeme rovněž ohodnocené modely a výrobky.
Pro čtenáře měsíčníku RC Modely, slavícího 10 let (1996 – 2006), byla připravena tradiční Krátká rychlá hra. Losování cen (s tím nám kvůli nestrannosti pomohli dětští návštěvníci) proběhlo v sobotu po 15. hodině v notně „obleženém“ stánku RCM (seznam výherců uvádíme na straně 20).
No, a to je ve stručnosti zatím vše. Jistě vám některé ze zajímavých modelů a výrobků postupně představíme.
RCM

RCModely
cmma.cz

cmma.cz

www.naradionline.cz

www.houska-modelar.cz

www.bel-shop.eu

mgm-compro.cz

www.modelmotors.cz/

TOPlist