Archiv časopisů: RC Modely ČASOPIS PRO VŠECHNY MODELÁŘE ● LETADLA ● VRTULNÍKY ● LODĚ ● AUTA

Vychází 11. října 2024

RC Modely 10/2006 článek 3

Podještědská RC Air Show Liberec 2006 aneb jak se zakládá tradice…

Ondřej Zrnovský – LMK Liberec

Ukázka z textu:

Myšlenka uspořádat modelářskou show v Liberci se zrodila jednoho letního sobotního odpoledne roku 2005, kdy se na našem letišti sešlo neobvykle mnoho modelářů s velkou spoustou letadel a kdosi prohodil: „Hele, to je jako o leteckým dnu…“ V tu chvíli jsem si řekl: „A proč ne?“ Tak to tedy začalo. V Liberci se ještě nic podobného nekonalo, tak nezbývalo, než to všechno vymyslet a dát dohromady.
Do roka a do dne se stalo. Den „D“ byl stanoven na 26. 8. 2006, tak, aby se nekřížil s velkými akcemi „typu“ Lipence, Žitava, Nesvačily atp. Proto nám mohli přislíbit účast ostřílení matadoři těchto akcí. Musím s potěšením podotknout, že všichni oslovení a pozvaní bez výjimky splnili slib a přijeli, a to i navzdory skutečnosti, že tři dny před naším modelářským dnem bez přestávek pršelo a naše horské letiště připomínalo baskervillská blata (snad jen ten pes tu chyběl…). Každopádně – stejně jako Eisenhover při operaci Overlord – tak i my jsme dostali naděleno 24 hodin relativně slušného počasí – a ty se podařilo beze zbytku využít. A tak se to začalo v pátek večer postupně sjíždět. Díky sponzorům jsme mohli naše hosty přivítat Svijanským pivem a grilovanými klobáskami a utlumit tak případné deprese z podmáčeného letiště.
V sobotu ráno byla plocha letiště prohlášena za schopnou provozu a v 10.30 hodin už byli všichni piloti a mechanici připraveni ke startu. Po krátkém brífinku mohlo vše začít.
Na stojánce se sešlo kolem 50 strojů a 35 pilotů ze všech koutů České republiky (dokonce dorazil i kolega z německé Žitavy).
Úderem jedenácté se vznesl první stroj a následovala plejáda výkonů pilotů letadel předválečných – např. Michal Cimbůrek (Blériot XI-2); strojů z 1. světové války – slétaná trojka Slouka (Euler), Richter (Bristol M1), Adámek (Albatros); meziválečné stroje reprezentoval Mirek Novák s nádherným strojem Stearman. Poté přišli na řadu pánové Kudláček, Novotný a Dundáček se svými ostrými bitevníky P-40, kteří rozpoutali hotové peklo při náletech na budovy „velitelství gestapa“, kde s pomocí pyrotechniků uspořádali divákům podívanou, která si v ničem nezadala se speciálními efekty profíků z Hollywoodu. Nechyběl ani Karel Konvalinka a Petr Mende s nádherným hurricanem v efektních průletech. Samozřejmě nechyběly ukázky aerovleků – za hornoplošníkem Jak-12A Rudy Helmera se vyvezl obří LF-107 Luňák Václava Janko i Racek 3 (tzv. Mrkev) Jindřicha Stejskala. Aerovleky ještě předváděl Karel Prokop s polským hornoplošníkem Wilga.
Velký aplaus sklidil Petr Novotný s nabroušeným vrtulníkem Raptor – diváci nechápali, fyzika šla na oběd… Vrtulníky ještě prezentovali pánové Nešpor a Pék s ukázkou slétanosti svých modelů Hughes v kamufláži americké armády během kampaně ve Vietnamu. Následovala divácky atraktivní ukázka kombatů „Jagdgruppe“ Dana Péka s honičkou na stuhy, zakončená efektním (i když nevím, jestli plánovaným) killem jednoho z tříapůlkových strojů. Akrobatické speciály se ctí zastupoval místní Milan Berka s 50% modelem Ultimate a přesnou akrobacií. K němu se připojil Martin Zahrádka z České Lípy s třímetrovým akrobatem Extra a létáním okolo hlavy.
Po ukázce seskoků parašutistů z Libereckého paraklubu následoval seskok jejich „RC kolegů“ z třímetrového modelu Bellanca od modelářů z Mladé Boleslavi.
Rád bych se ještě zmínil …

RCModely
cmma.cz

cmma.cz

www.naradionline.cz

www.houska-modelar.cz

www.bel-shop.eu

mgm-compro.cz

www.modelmotors.cz/

TOPlist