Archiv časopisů: RC Modely ČASOPIS PRO VŠECHNY MODELÁŘE ● LETADLA ● VRTULNÍKY ● LODĚ ● AUTA

Vychází 11. října 2024

RC Modely 10/2006 článek 19

RC Helicopter 3D Taiwan cup

Pro RCM Petr Novotný

Ukázka z textu:

První „RC Helicopter 3D Taiwan cup“ létaný před prázdninami se stal jednou z nejvíce sledovaných 3D vrtulníkových akcí letošního roku, možná i proto, že první cenou byl šek na
50 000 USD a celková částka připravená k rozdělení podle umístění pilotů činila 167 000 USD. Na závody bylo pozváno deset pilotů z celého světa, čtyři členové jury a pět bodovačů, kteří hodnotili výkony deseti vyvolených. Od úplného začátku bylo zřejmé, že „Taiwan cup“ bude mít vysokou úroveň a vynikající organizaci. Na letišti každý ze zúčastněných závodníků obdržel vlastního řidiče a dvě mladé pomocnice, které byly „svým“ pilotům po celou dobu na blízku. Všichni byli ubytování v hotelu Evergreen Lauren v Tchaj-pei.
Druhý den ráno všichni piloti, resp. jejich stroje, prošli technickou kontrolou vrtulníků. Po obědě byl uspořádán počáteční mítink s otevíracím ceremoniálem, při kterém byli všichni oficiálně představeni – piloti, porota i bodovači. Další den dopoledne se všichni přemístili na letiště, kde se celá soutěž odehrála.

Závody
Letová plocha byla zhruba 40 minut jízdy z hotelu Evergreen Lauren. Každého ze závodníků čekala ve dvou dnech dvě kvalifikační kola, ze kterých prvních pět nejúspěšnějších mělo postoupit do finále naplánovaného na sobotu dopoledne. Obě kola se létala na muziku a měla určený časový limit 4 minuty.
Jako první se letěla „povinná muzika“ připravená pořadatelem. V jejím průběhu se musel zaletět jeden povinný obrat, který každý ze zúčastněných pilotů obdržel již několik měsíců předem. Druhá část, tzv. free style, se skládala z vlastní čtyřminutové skladby. Více než polovina závodníků použila tzv. mix music, která je pro diváky mnohem atraktivnější. Pět bodovačů hodnotilo v obou letových dvou kolech technickou náročnost, přesnost a načasování vůči muzice.

1. kvalifikační kolo
Ve 13 hodin začalo první kvalifikační kolo, ve kterém prvních pět startujících postihl dost silný vítr a občas i slabé mrholení. Jako první startoval Jason Krause z USA se svým vrtulníkem Synergy N9 vlastní výroby. Podle prvního dojmu nasadil laťku hodně vysoko…, ale na konci dne, kdy byly vyhlášeny výsledky, obsadil Jason bohužel poslední místo. Další přišel na řadu jeho krajan Eric Larson s vrtulníkem Stratus od firmy Miniature aircraft. Jeho čtyřminutový let byl plný zajímavých obratů, které dost často končily velice nízko nad zemí. Velmi atraktivní let předvedl Japonec Hiroki Ito s vrtulníkem JR Venture 90. Jeho let se líbil také bodovačům a proto po prvním kole obsadil průběžné první místo.
Po dolétání prvního kvalifikačního kola začalo dost vydatně pršet a organizátoři se rozhodli nelétat druhé kolo a přesunout ho na začátek dalšího dne.
Je pravda, že počasí se malinko zlepšilo, nicméně vítr byl pořád dost silný. Druhé kolo zahájil Petr Novotný (ČR) s Raptorem 90 SE (Thunder Tiger), Alan Szabo (USA) letěl svůj oblíbený agresivní 3D styl, ale „chcípnutí“ motoru během letu mu znemožnilo dokončit jeho let a od bodovačů dostal „0“. Hirokiho muzika byla úžasně rytmická a proto použil mnoho obratů s vrtulkou s úhlem náběhu nazývaným pumping. Eric Larson (USA) byl třetí po prvním kole, ale jeho „volná muzika“ bodovače moc nepřesvědčila… …

RCModely
cmma.cz

cmma.cz

www.naradionline.cz

www.houska-modelar.cz

www.bel-shop.eu

mgm-compro.cz

www.modelmotors.cz/

TOPlist