Archiv časopisů: RC Modely ČASOPIS PRO VŠECHNY MODELÁŘE ● LETADLA ● VRTULNÍKY ● LODĚ ● AUTA

Vychází 11. července 2024

RC Modely 10/2006 článek 13

Lehrte 2006

Pro RCM Jan Horák

Ukázka z textu:

Přestože jsem v posledních létech navštívil v Německu několik akcí, nikdy jsem nebyl v Lehrte, i přesto, že jsem právě na tuto akci slyšel jen samé superlativy. Po zhlédnutí webových stránek (www.mbc-lehrte.de) jsem kolegy z našeho jičínského klubu k cestě do Lehrte nemusel vůbec přemlouvat.
Návštěva se sice uskutečnila již v létě, ale protože ne každý měl tu možnost v Lehrte být, chci čtenáře RC Modely s touto zajímavou německou „monstrakcí“ seznámit.
V sobotu 19. srpna ve 3 hodiny, totálně nevyspalí, jsme vyrazili na 650 km dlouhou cestu… Lehrte je městečko asi 35 km před Hanowerem ve směru jízdy z ČR. Vlastní letiště je čistě modelářské, s pěknou asfaltovou plochou umístěnou uprostřed travnaté plochy lemované v přijatelné vzdálenosti stromy. Místní modelářský klub zde má vybudováno i velmi pěkné zázemí.
Když jsme ráno dorazili na místo začalo se polní parkoviště plnit automobily diváků, pro které bylo po celé délce letiště zajištěno vše pro jejich občerstvení i zábavu. Pro příznivce modelaření zde bylo i několik stánků s „naším“ sortimentem. Prostor pro létání oddělovala od stojánky a diváků ochranná síť. Je pravda, že její výška by ochránila snad pouze modely na stojánce a divákům by příliš nepomohla, ale byla. Letošního ročníku se v Lehrte zúčastnilo 115 modelářů se 122 modely! Bylo se opravdu na co koukat, jak na stojánce, tak ve vzduchu. Všechny modely vynikaly perfektním zpracováním, většinou maketovým, a výkony pilotů byly na velmi vysoké úrovni.
Na první pohled zde bylo patrné početné zastoupení strojů poháněných turbínou, od stíhaček z různých období po vícemetrová dopravní letadla, včetně dvou „nadzvukových Concordů“. Snad nejznámější turbínář v Německu, Friedhelm Graulich, zde měl tři modely moderních bitevníků: F-18, F-104 a F-15, jeden krásnější než druhý. Napočítal jsem zde 25 (!) turbínových modelů. Pro srovnání – v Bohuňovicích jsem létal pouze sám se „Santorinem“, v Lipencích byl ještě Petr Stejskal, v Nesvačilech Mirek Pastyřík a já…
Naprostá většina turbínových modelů byla vybavena velmi účinnými vyvíječi kouře, u vrtulových akrobatů bylo „kouření“ samozřejmostí. Často muselo létat i několik modelů současně, protože bylo opravdu problematické uspokojit zájemce o převedení modelů v letu z takového množství pilotů. Zájem diváků o tuto akci – jak modelářů, tak z řad laické veřejnosti – byl opravdu mimořádný, v průběhu soboty a neděle se jich zde sjelo několik tisíc. Zrakové a sluchové smysly jim uspokojovaly nádherné modely, smysly chuťové si přišly na své v množství občerstvovacích stánků včetně obrovského mobilního hangáru, který našel uplatnění jako útočiště před občasným deštěm.
Během této náročné… …

RCModely
cmma.cz

cmma.cz

www.naradionline.cz

www.houska-modelar.cz

www.bel-shop.eu

mgm-compro.cz

www.modelmotors.cz/

TOPlist