Archiv časopisů: RC Modely ČASOPIS PRO VŠECHNY MODELÁŘE ● LETADLA ● VRTULNÍKY ● LODĚ ● AUTA

Vychází 11. dubna 2024

RC Modely 10/2006 článek 11

Ikarův pád 2006

Pro RC modely Jiří Senohrábek st.

Ukázka z textu:

Již druhý ročník soubojového létání Ikarův pád – po všech stránkách perfektně zajištěné akce konané na modelářském letišti Libkovice a pořádané LMK Ikarus Most – proběhl ve dnech 1. až 3. 9. 2006. Letos se navíc létalo hned ve třech kombaťáckých kategoriích – WWII; WWI; EPA. Akce začala již v pátek večer přátelským posezením u táboráku. Sobotní ráno postupně vyjasňovalo oblohu a na přejímce se sešlo celkem čtyřiadvacet pilotů se svými letadly WWII.
WWII

1. kolo
Po rozlosování nastoupilo na startovní linii prvních šest borců s polomaketami letadel z druhé světové války. Vlastní klání letošního roku bylo odstartováno povelem „Drobka" Ládi Kusého (známého maketáře). Krátce po startu jsem se střetl s Karlem Lutzem mladším. Sice jsem měl zasažen jen konec křídla, ale v totálním rozložení, takže vypadlo i táhlo křidélka, a proto, ač nerad, jsem musel přistát. Ani Karel na tom nebyl o mnoho lépe. Nejlepším pilotem kola se stal Jiří Senohrábek mladší se čtyřmi seky; následován Patrikem Svídou a Pavlem Dvořákem se dvěma, a jen čtyři piloti ukořistili po stuze.
2. kolo
Druhé letové kolo probíhalo vcelku v poměrně klidné atmosféře a vzduch se jen červenal useknutými stuhami. Počtu tří seků dosáhli hned čtyři piloti; Jiří Senohrábek ml., Lukáš Kraus, Martin Musiolek a Martin Trč. Dva seky si připsal Pavel Dvořák a dále padly tři samostatné seky.
3. kolo
Zdeněk Švec připravil Jirku Senohrábka mladšího o půlku výškovky. Ještě, že používáme nezávislé ovládání polovin výškového kormidla. A tak se model Ki 64 dále řítil po obloze mírně odlehčený, absence ovládací plochy se projevila pouze na poloměru otočky. Já jsem se potkal tentokrát s Karlem Lutzem starším, což pro mého „spita" znamenalo konec, neboť bez poloviny křídla opravdu neletěl. Pro Karlovo celokompozitové Ta 152 tento střet znamenal jen odřené křídlo. Stíhačem kola se stal Lukáš Kraus se třemi seky, následován Patrikem Svídou se dvěma, osm pilotů si připsalo po jednom seku.

Finále
Do finále nastoupil Jiří Senohrábek s Ki 64, ale s půlkou výškovky. Zkušební start však prokázal, že odstartovat půjde, z tohoto okamžiku jsme měli celkem strach. Zde bych chtěl vzdát hold Zdenu Bajerovi, tvůrci uvedeného modelu. To, že měl pilot s sebou další dva jiné modely, ale do finále si vybral právě ten poškozený mluví za vše.
Zdeněk Švec se poprvé ve své kombatové kariéře probojoval do finále, což oceňoval neskrývanou radostí. Patrik Svída se svým novým strojem tentokrát létal bez srážek a na jeho umístění to bylo znát.
Finále bylo velice bohaté na počet seků… …

RCModely
cmma.cz

cmma.cz

www.naradionline.cz

www.houska-modelar.cz

www.bel-shop.eu

mgm-compro.cz

www.modelmotors.cz/

TOPlist