Archiv časopisů: RC Modely ČASOPIS PRO VŠECHNY MODELÁŘE ● LETADLA ● VRTULNÍKY ● LODĚ ● AUTA

Vychází 11. dubna 2024

RC Modely 10/2019 článek 3

Pylonářské zlato a stříbro z Austrálie

Autoři: Roman Pojer, Tomáš Ciniburk

Ukázka z textu:

Letošní rok byl přelomový v pořádání mistrovství světa pylonových modelů. Do uplynulého roku tomu bylo tak, že každý sudý rok se konalo MS elektropylonů F5D společně s elektrovětroni F5B, a každý lichý rok měli motoráři své MS F3D. Letos v dubnu bylo na FAI odhlasováno připojení elekropylonů do subkomise pylonů a jedním z výsledků společné práce je i první sjednocené mistrovství světa pro obě kategorie v Austaralském Maryborough. Český tým vyrazil ve velmi silném složení, vždyť jsme jeli obhajovat oba tituly mistrů světa. Ve Švédsku 2017 zvítězil Jiří Novotný za dozoru Ferryho Hovorky a v Japonsku 2018 Tomáš Ciniburk s mechanikem Honzou Sedláčkem. Čekala nás dlouhá cesta... Z Prahy jsme odlétali 30. 7. směr Dubaj. Tam jsme přespali a druhý den brzy ráno vyrazili k dalšímu letu Airbusem A380 do australského Brisbane. Cesta z letiště do místa konání MS trvala vypůjčenými auty sotva tři hodiny. Nicméně po druhé straně silnice než u nás doma a co horšího i s přehozeným ovladačem blinkrů a stěračů. Takže přijedete ke křižovatce a pro jistotu si setřete sklo. V přístavní ulici městečka Maryborough pro nás byl připraven dům se třemi apartmány, kde se naše výprava snadno poskládala. Největší jídelna byla ihned přestavěna na dílnu a hned jak to šlo, jsme vyrazili na letiště. Úžasný plácek. Dvě tratě vytyčené pro trénink výrazně zkrátí frontu na tréninkové lety. Depa pro všechny teamy byla připravena pod jedním centrálním stanem. Pozdravili jsme se s výpravou z Itálie, USA, Guatemaly, Švédska a samozřejmě s domácími Australany. Hned nám hlásili, že naše 120kg bedna modelů je v dodávce a můžeme ji převzít. Při vyložení bedny z auta jsme trochu ztuhli. Bedna měla porušené všechny pečetě a tím bylo jasné, že se v bedně někdo hrabal. Asi celníci - NEMODELÁŘI!!! No pocity nic moc... Povolení 16 šroubků a hned sundáváme víko. Vrchní patro s křídly je složené jinak a křídla jsou přeházené přes sebe. Pro jistotu vše fotíme a pak kontrolujeme. Pár odřenin, ale nic vážného. Spodní patro, které jsme skládali jako puzzle bylo netknuté. Modely jsme přehodili do aut a jeli montovat. Po nějaké době nás ale přemohla únava a spánek zvítězil nad hmotou. Přeci jen cesta a časový posun 7 hodin nám dal zabrat.
Sobota 3. 8. 2019 - Maryborough, první trénink
Sice jsme měli ambice vyrazit brzo, ale i jedenáctá byla v pohodě. Letadla jsme jen oživili a šlo se létat. Během dopoledne se pěkně rozfoukalo, ale to nesmí být problém, neboť stejné podmínky nás podle předpovědi čekají i v závodě. Stej-ně jako slunce, které je proklatě nízko i v pravé poledne. Létali jsme až do jeho západu (16:45 hod). Pak bleskově zabalili, ale stejně jsme skončili s balením až za tmy, stmívá se tu sakra rychle.
Neděle 4. 8. 2019 - trénování
Intenzivní den. Ráno jsme již byli před 9:00 na letišti. Každý závodník měl v průběhu dne dostatečnou řadu tréninkových startů. Velikost týmu z Čech nám umožnila obsadit klíčové pozice na rozhodčích a to nám zajistilo trénovat zcela realisticky. Po každém letu proběhl rozbor, co se dařilo a co ne. Klíčovou postavou byl Honza Zelenka, který byl na pylonu číslo jedna. Odvedl skvělou práci. Díky! Kromě toho, že Tomáš Ciniburk intenzivně osekával pylon číslo 3 a nárazy větru komplikovaly létání na pylon číslo jedna, tak jediný vážný problém byla ztráta modelu Honzy Sedláčka.

RCModely
cmma.cz

cmma.cz

www.naradionline.cz

www.houska-modelar.cz

www.bel-shop.eu

mgm-compro.cz

www.modelmotors.cz/

TOPlist