Archiv časopisů: RC Modely ČASOPIS PRO VŠECHNY MODELÁŘE ● LETADLA ● VRTULNÍKY ● LODĚ ● AUTA

Vychází 11. dubna 2024

RC Modely 10/2018 článek 7

Pro mladé i staré – Lockheed Vega 5B - 1. část

Robert Pajas

Ukázka z textu:

Letos se konal pod vedením Dušana Garby již desátý ročník soutěže minimaket na krásném modelářském letišti v Trnávce u Mošnova. A právě Lockheed Vega Michala Křepelky byl jediným modelem, který zalétal „maxo“, tedy pravidly stanovený časový limit. A ani na statice se Michal nemusel stydět - stavba je čistá, zručnost stavitele evidentní. Představím jeho model ve dvou částech - první část se věnuje trupu a podvozku.
Typ Vega a letové maximum
Čtenář časopisu věnujícímu se především modelům na dálkové ovládání asi ani nezaznamenal, že celkem nedávno proběhlo minimaketářskou obcí nemalé vzrušení ohledně změny pravidel. Změna přinesla především zpřesněné a přísnější hodnocení shody s předlohou, propracovanější stanovení letového maxima výrazněji zvýhodňující složité předlohy a také spravedlivější nadhodnocení zatahovacího podvozku. Takzvané maxo, týkající se minimaket létajících venku na čas, určuje, po kolika sekundách letu získá ten který model plný počet - 100 bodů. Pro stavitele je tak rozhodující tabulka nadhodnocení, ze které se maximum odvíjí. Naše Vega je jednoduchý konvenční hornoplošník, který je nadhodnocen pouze 20 body za oválný trup. Má sice dosti krátký čumák, ale ne tak krátký, aby získal nadhodnocení, které je uděleno pouze typům, u nichž je „vzdálenost mezi náběžnou hranou křídla v podélné ose trupu a předkem trupu (bez vrtule) rovna nebo menší než polovina maximální hloubky křídla“. Spočítáme-li si dle vzorce (viz obrázek) letové maximum pro Vegu o rozpětí 625 mm, dostaneme výsledek 75,6 s, a to není málo! Přesto se podařilo Michalovi Vegu naladit na výborný výkon 88 s z ruky a 88 s ze země, což mu jako jedinému soutěžícímu vyneslo sto bodů za let, to jest nejvyšší možné letové hodnocení. Model je zpracováním celkem jednoduchý a má kvůli lepším letovým vlastnostem dosti zvětšené ocasní plochy, a tak jej nižší statické hodnocení posunulo na druhé místo za Cessnu 140 A. Alferyho.
Stavba trupu
Ke stavbě si připravíme prkénko balzy tloušťky 1,5 mm, kousek balzy tloušťky 3 a 5 mm, dále pak lehkou balzu 0,4 mm na potah horní části trupu před kabinou. Prkénko 1,5 mm (na přepážky a podélníky) přebrousíme jemným smirkem a nalakujeme řídkým vypínacím lakem, po zavadnutí laku je přeleštíme smirkem zrnitosti 1000.

RCModely
cmma.cz

cmma.cz

www.naradionline.cz

www.houska-modelar.cz

www.bel-shop.eu

mgm-compro.cz

www.modelmotors.cz/

TOPlist