Archiv časopisů: RC Modely ČASOPIS PRO VŠECHNY MODELÁŘE ● LETADLA ● VRTULNÍKY ● LODĚ ● AUTA

Vychází 11. dubna 2024

RC Modely 10/2018 článek 5

Aviatik Berg DI

Jiří Tvaroh

Ukázka z textu:

Aviatika DI jsem viděl v RCM 04/2018 a hned se mi zalíbil. Ale měřítko 1:5 bylo příliš veliké. A tak jsem vyhledal podklady na netu a upravil měřítko podle mého pracovního stolu… 1:9. Můj kamarád, který je skutečný odborník na Rakouskouherské letectvo, konkrétně na Aviatika DI tvrdí, že: „Berg je jako guláš, taky se na něm dá těžko něco pokazit“. Tak jsem se pustil do stavby.
Křídla jsou opatřena profilem E205. Tento „moderní“ profil má dostatečnou výšku v % na hloubku, takže se mi pohodlně vešly dva smrkové nosníky 6x3 mm, které zaručují dostatečnou tuhost sestavy. Žebra jsou vyrobena pomocí mé oblíbené metody (rašplové interpolace). Koncové oblouky jsou lamelovány z překližky 0,8 mm. Odtoková hrana je vytvořena z kevlarové nitě 0,3 mm, s výjimkou křidé-lek, které mají odtokovou hranu z uhlí-kové lamely 0,8x2 mm. Vše je lepeno disperzním lepidlem. Pevnostní uzly, koncová žebra, spojovací trubičky spodního křídla atd., jsou lepeny epoxidem s mikrobalónky. Trup je balzová skříň z bočnic 2 mm silných, s přepážkami ze smrkových nosníků 2x5 mm. Hřbet trupu je vyroben z balzové trubky navinuté za mokra na trn a po vyschnutí upravené do potřebného tvaru. Firewal a kastlík na baterky jsou vyrobeny z balzové překližky 3 mm silné, navíc potažené březovou překližkou 0,8 mm a jsou vlepeny do trupu společně s lůžkem pro serva.
Ocasní plochy z lehké  balzy 5x6 mm jsou společně s lamelovanými oblouky z překližky 0,8 mm zabroušeny do souměrného profilu.

RCModely
cmma.cz

cmma.cz

www.naradionline.cz

www.houska-modelar.cz

www.bel-shop.eu

mgm-compro.cz

www.modelmotors.cz/

TOPlist