Archiv časopisů: RC Modely ČASOPIS PRO VŠECHNY MODELÁŘE ● LETADLA ● VRTULNÍKY ● LODĚ ● AUTA

Vychází 11. dubna 2024

RC Modely 7/2016 článek 5

Olaminovaná křídla lépe

Pro RC Modely Jiří Pošta

Ukázka z textu:

Patřím k nevelké skupině modelářů, které ostatní popisují jako „ty blázny co rozbíjejí letadla“ – věnuji se aircombatu, přesněji jeho královské kategorii ACES. Kromě adrenalinového létání mě velmi baví i technická stránka věci. Okolnosti nás nutí stále zdokonalovat postupy a technologie, aby modely byly lehčí, pevnější, ale zároveň aby počet hodin strávených v dílně klesal. Jednu z používaných metod, jak rychle postavit lehká a pevná křídla, nyní představím. Sluší se však říci, že nejsem autorem metody, jen pouhý vypravěč. V zásadě jde o olaminované polystyrénové jádro, problém je však v tom, jak to udělat, aby bylo lehké, pevné a zároveň i pohledné. Jsme modeláři a model je naší vizitkou. Následný postup staví na dvou obecně známých technologiích, které lze nastudovat ve stovkách článků na internetu i v časopisech. Jde o řezání polotovaru křídla z pěnového polystyrénu a vakuování dílů do plastového pytle. Předpokládám, že čtenáři tyto technologie znají. Postup pojmu podrobněji, aby se mohl orientovat i méně zkušený modelář, pro kterého by mohlo být lákavé, že nestráví v dílně desítky hodin, bude-li si chtít postavit něco za hranicí „čínských bublinek“.
Potřebný materiál
Ke stavbě je vhodné si připravit potřebný materiál – polystyrénovou desku vhodné tloušťky, fólii durofol tloušťky 0,3 mm, smrkové nosníky podle typu modelu, já používám 3 x 8 mm, skelnou tkaninu s hustotou 80 g/m2, laminovací pryskyřici – dobrou zkušenost mám s Letoxitem nebo s L285 a barvy podle požadovaného zbarvení modelu. Při pohonu spalovacím motorem doporučuji dvousložkové míchané autolaky, u elektropohonu postačí autopsprej. Dále je vhodné mít připraveno běžné nářadí co se najde v každé dílně, lepidlo Purex a nějaký ten odřezek překližky s tloušťkou asi 1 – 1,5 mm.
Příprava polystyrénového jádra
Při přípravě šablon pro jádro se snažíme, aby nám odtoková hrana vyšla do břitu, ale „nepodříznutá“. Bude na to mít vliv následný postup.

RCModely
cmma.cz

cmma.cz

www.naradionline.cz

www.houska-modelar.cz

www.bel-shop.eu

mgm-compro.cz

www.modelmotors.cz/

TOPlist