Archiv časopisů: RC Modely ČASOPIS PRO VŠECHNY MODELÁŘE ● LETADLA ● VRTULNÍKY ● LODĚ ● AUTA

Vychází 13. května 2024

RC Modely 3/2016 článek 2

Když se z koníčku stane práce, Fiala motors, Fiala propellers

pro RC Modely Miroslav Pastyřík

Ukázka z textu:

V samém centru Valašska, v kraji tvrdých chlapů, masa uzeného švestkovým dřevem a slivovice skoro tak dobré, jako u nás na Zlínsku, vyrábí firma Fiala čtyřtaktní modelářské motory a dřevěné vrtule. Pokud máte zájem, přijměte pozvání na exkurzi, kterou vás provedou bratři Stanislav a Martin Fialovi.
Hned v úvodu jsme požádali majitele, Stanislava Fialu, aby nám přiblížil vznik a vývoj firmy. Jak to tedy začalo?
Myšlenkou výroby vrtulí jsem se začal zaobírat v roce 2006. Poměrně dlouho jsem hledal technologický způsob, jak na to. Po prozkoumání tehdejších technologií výroby vrtulí jsem usoudil, že by to chtělo něco jiného. V té době jsem se zabýval výrobou CNC frézky pro vlastní modelářskou činnost, a tak mě napadla myšlenka použít tuto technologii i pro výrobu vrtulí. V první řadě jsem se musel zahloubat do teorie, jak má vlastně vrtule vypadat, potom se naučit vytvořit 3D model a nakonec vymyslet obráběcí strategii, abych se dostal na nějakou rozumnou cenu. To vyvrcholilo konstrukcí speciálních jednoúčelových strojů, které stále inovujeme. Do roku 2012 jsem se věnoval této činnosti s bratrem jen po práci. Od tohoto roku jsem se rozhodl věnovat výrobě na plný úvazek. Zakoupil jsem nemovitost, kterou jsme rekonstruovali pro výrobu vrtulí. V té době přišla nabídka na převzetí výroby motorů nyní již bývalé firmy Valachmotors, která se rozhodla ukončit svou činnost. Současně jsem se dohodl s tvůrcem těchto čtyřtaktních modelářských motorů Zdeňkem Vlachem na spolupráci. Stal se kmenovým členem našeho pracovního týmu a společně pokračovali ve výrobě a dalším vývoji motorů Valachmotor. V roce 2015 jsem se z marketingových důvodů rozhodl vytvořit novou značku Fiala motors. V současné době nabízíme motory pod značkou Valachmotor, ty jsou však distribuované výhradně německou firmou Toni Clark. Pro ostatní partnery jsou naše motory dodávány pod novou značkou Fiala motors.
První část firmy, kterou navštívíme, se pod vedením mladšího z bratrů Fialů, Martina, zabývá výrobou dřevěných vrtulí. V původním sortimentu najdete monoblokové bukové dvou až pětilisté vrtule o rozměrech 15 až 60 palců pro spalovací motory. Sortiment se postupně rozšiřoval o dvoubarevné lepené vrtule pro historické modely a aktuálně o perspektivní novou řadu vrtulí E3 určenou pro elektromotory.

RCModely
cmma.cz

cmma.cz

www.naradionline.cz

www.houska-modelar.cz

www.bel-shop.eu

mgm-compro.cz

www.modelmotors.cz/

TOPlist