Archiv časopisů: RC Modely ČASOPIS PRO VŠECHNY MODELÁŘE ● LETADLA ● VRTULNÍKY ● LODĚ ● AUTA

Vychází 11. dubna 2024

RC Modely 9/2006 článek 22

Los Angeles –

ponorka amerického námořnictva

Ukázka z textu:

Pro RCM Jan Huml, foto Lucie Humlová

Ponorky třídy Los Angeles jsou jedněmi z nejdokonalejších plavidel na světě. Jejich mohutná výzbroj je řadí mezi víceúčelová plavidla. Pohon obstarává jaderný reaktor, dvě turbíny a jeden lodní šroub. Ponorka má délku 110 m, šířku (průměr trupu) 10 m. Výzbroj je následující. Na přídi jsou čtyři torpédomety, z nichž jsou odpalovány torpéda MK-48; protilodní řízené střely Sub-Harpoon a rakety Tomahawk s plochou dráhou letu. Tyto rakety byly později odpalovány z kolmých šachet (12 kusů ) umístěných na přídi. Ponorka také byla vybavena minami MK 60 nebo MK 67.

Los Angeles - model
Můj model ponorky Los Angeles, který jsem si postavil pro rekreační plavby, nemá žádné funkce navíc, jako například odpalování „torpéd“ či „raket“. Je postaven jen proto, abych měl rychle postaven jednoduchý, ale zajímavý model. Vlastní stavba je velice rychlá. Mohu zcela zodpovědně prohlásit, pokud začnete se stavbou v úterý, v pondělí máte model hotový. Model se ani neponořuje, protože v našich kalných vodách to nemá smysl a do bazénu v Podolí mě nepustí. Ovšem kdo bude chtít, může si model těmito doplňky vybavit.

Model ponorky o délce 1220 mm a průměru trupu 110 mm (šířka s kormidly 195 mm, výška s periskopy 305 mm) je složen ze tří částí. Přední část trupu je klasické konstrukce, z přepážek a obšívky ze smrkových lišt. Špička modelu je slepena z balzy, na špici jsou umístěny čtyři falešné torpédomety a tento celek je pak tmelen polyesterovým tmelem a vybroušen.

Nejdelší střední část trupu je zhotovena z novodurové trubky (ta se mi povalovala na půdě a nevěděl jsem, co s ní). Jako trup ponorky, který je ve střední části válcový, mi posloužila skvěle. Na trupu je umístěna věž z plného smrkového bloku dřeva. Na bocích věže jsou hloubková kormidla a na vrcholu tři modelové periskopy a antény a jedna teleskopická anténa z malého rádia. Z teleskopické antény je vnitřkem věže protažen tenký kabel propojený s přijímačem RC soupravy.

Při plavbě tuto anténu pouze vysunu, čímž je zajištěn lepší signál. Na pravém boku je kryt pasivního vlečného sonaru (vybroušen z balzy) a za věží tři dvojice antén. Dále je na přídi věže malá svítící LED dioda. Ta je propojena přes zdroj s malým plovákovým spínačem, který při případném vnikání vody do modelu tuto diodu rozsvítí, mám tak nad modelem průběžnou kontrolu. Pokud by takové zařízení v modelu nebylo, mohla by voda bez kontroly vnikat do modelu a tím by mohlo dojít k zatopení vnitřku trupu a ke ztrátě modelu. V trupu jsou nalepeny pouze dva vodicí pásky pro desku serv, polopřepážka zabraňující rozlévání vody (pouze při případném průsaku), u polopřepážky je umístěn již zmíněný plovákový spínač. Na spodní části trupu je zalepeno olověné závaží pro správný ponor modelu.

Nejdůležitější je zadní část trupu, kde jsou…

RCModely
cmma.cz

cmma.cz

www.naradionline.cz

www.houska-modelar.cz

www.bel-shop.eu

mgm-compro.cz

www.modelmotors.cz/

TOPlist