Archiv časopisů: RC Modely ČASOPIS PRO VŠECHNY MODELÁŘE ● LETADLA ● VRTULNÍKY ● LODĚ ● AUTA

Vychází 11. dubna 2024

RC Modely 9/2006 článek 18

Představujeme VISION 3D

Pro RCM Zdeněk Petlák – dovozce: JR Models, ČR

Ukázka z textu:

Stavebnice modelu Vision 3D se mi dostala do rukou na jaře letošního roku. Už delší dobu jsem měl v hlavě model tohoto typu, takový model, aby se s ním dala létat přesná akrobacie a případně i nějaké lomcováky na malém prostoru, a samozřejmě aby mohl „zaviset“, a to vše na pohon benzinovým motorem. V neposlední řadě mé rozhodnutí pro tento model ovlivnilo také to, že konstruktérem modelu Vision 3D je jeden z nejlepších pilotů na světě – Chip Hyde, a že se mi bez problémů vejde do auta…

Montáž modelu

Model v provedení ARF je dodáván ve velké kartonové krabici. ARF, to znamená „vše hotové“, nažehleno a veškerá bižuterie, ta mě hned na první pohled zaujala svou dobrou kvalitou (např. zlatě eloxované duralové páčky s kuličkovými ložisky).

Celý model je vyroben z topolové překližky. Vrchní část trupu a nosné plochy jsou potaženy balzou. Křídla i výškovka jsou spojeny duralovou trubkou. Podvozek je vyroben z velice pevného a odolného duralu.

Doporučený motor má mít objem kolem 50 cm3. Vzhledem k té skutečnosti, že jsem z Brna a mám dobré zkušenosti s motory brněnské firmy MVVS, použil jsem – po různých konzultacích – motor MVVS s objemem 45 cm3, s hořčíkovými odlitky a laděným výfukem. Zapalování je nové, programovatelné, s řízeným sytičem přes servo ovládané z centrální jednotky, napájení centrální jednotky zabezpečují 2 až 3 Li-Pol články. Motor MVVS 45 IRS MG je modelové provedení pro rok 2006, s novým zapalováním ICU-S. Toto zapalování je vhodné pro napájení stále populárnějšími 2x Li-Pol akumulátory. Oproti předchozím zapalováním používá tato jednotka svíčku NGK s 10mm závitem a malou botkou. Z dalších funkcí lze uvést kontrolu stavu baterií před startem či automatické ovládání sytiče samostatným servem, které výrazně usnadňuje starty.

Motor je přišroubován přímo na přepážku, která mu již dává správné vyosení. V přepážce je vyříznut otvor zasahující do trupu. Tlumič výfuku je umístěn pod trupem ve vytvarované laminátové vaně. Takové řešení vyžaduje poměrně dlouhé koleno. Svařil jsem ho z polotovarů, které jsem k motoru dostal. Hranatá nádrž má objem 0,5 l.

Serva jsem použil pětikilová; na výškovku dvě, na křídla čtyři C 5007. K ovládání motoru (plyn, sytič) dvě HS 422. A na velkou směrovku raději silnější servo HS 8005 BB. Jelikož křidélka jsou dělená, protože se předpokládá, že jedna polovina se bude používat jako vztlakové klapky, je nutné použít čtyři serva. Pokud nechceme vztlakové klapky, jako já (nakonec jsem je slepil k sobě), lze použít dvě desetikilová serva. Přijímač je od firmy ACT Digital 8. Zdroj pro zapalování 3x Li-Pol 1000 mAh, pro přijímač 5x Sanyo 4/5 SC.

Veškerá montáž proběhla naprosto bez problémů, …


RCModely
cmma.cz

cmma.cz

www.naradionline.cz

www.houska-modelar.cz

www.bel-shop.eu

mgm-compro.cz

www.modelmotors.cz/

TOPlist