Archiv časopisů: RC Modely ČASOPIS PRO VŠECHNY MODELÁŘE ● LETADLA ● VRTULNÍKY ● LODĚ ● AUTA

Vychází 11. dubna 2024

RC Modely 10/2006 článek 9

Čtvrt století s obřími modely

Pro RCM Michal Cimbůrek

Ukázka z textu:

Již pětadvacet let se scházejí příznivci velkých a ještě větších modelů letadel každý třetí zářijový víkend na letišti v Nesvačilech u Benešova. Letošní ročník, který se konal ve dnech 16. a 17. 9. 2006, přinesl ovšem jednu zásadní změnu. Poprvé se nelétalo na tradiční „obří“ ploše přímo pod věží benešovského letiště, ale na poněkud vzdálenějším modelářském letišti. To bohužel některé pravidelné účastníky odradilo. Zbytečně, nová dráha byla perfektně připravena a byla snad ještě větší, než při minulých ročnících. Jediné, co tak úplně nevyšlo bylo počasí. Po oba dny vál čerstvý jihovýchodní vítr v nárazech hodně přes 10 m/s, navíc přesně kolmo na vzletovou dráhu.
Sobota probíhala proto hlavně ve znamení akrobatů. Viděli jsme známé tváře našeho akrobatického nebe, létání v těchto podmínkách vyžaduje zkušené piloty. Hrdinou soboty pak byl, alespoň pro mne, olomoucký pilot Jaroslav Vévoda, který si jako první troufl létat s maketou – přitom jeho Letov Š-239 opravdu není stroj vhodný do silného větru. Odpoledne se pak přidali další stateční – aerovleky Jindřicha Stejskala, Václava Koláře a Rudolfa Helmera, Jan Horák se Santorinem, Luděk Demczak s Vrabcem (opět většinou zkušení piloti a známé modely).
Neděle pak byla přesnou kopií soboty. Po vcelku nadějném bezvětrném ránu se okolo desáté hodiny opět zvedl silný vítr. Stojánka mezitím poněkud prořídla, pořadatelé proto přesunuli modely do spodní části letiště a dovolili startovat šikmo napříč dráhou. Nakonec jsem se i já odhodlal a několikrát letěl se svou dolnoplošnou Avií BH-1. Blériot XI-2 ovšem musel, stejně jako mnoho jiných modelů, zůstat na zemi. V neděli pak diváci viděli ve vzduchu i nejsložitější a nejpracnější model letošního setkání – soutěžní maketu Bristol F2B Fighter Karla Vodešila.
Na setkání obřích modelů navázal tradiční „Letecký den“. Velká (skutečná) letadla jsou větrem ovlivněna méně, viděli jsme proto obvyklý program v režii místních benešovských provozovatelů. Představil se i opět letuschopný Jak C-11 a první soukromý proudový letoun L-39. V programu leteckého dne vystoupilo i několik obřích modelů. Celou akci provázel zasvěceným komentářem Vladimír Hadač.

Celkově se i přes nepřízeň počasí akce určitě vydařila a už teď se těším, že se v Nesvačilech sejdeme opět příští rok.

RCModely
cmma.cz

cmma.cz

www.naradionline.cz

www.houska-modelar.cz

www.bel-shop.eu

mgm-compro.cz

www.modelmotors.cz/

TOPlist